Pieczona pierś z gęsi
Jak co roku w listopadzie, jedna z sieci sklepów prowadzi akcję zachęcającą do jedzenia polskiego drobiu – kaczek i gęsi. Specjalnie po te mięsne rarytasy udaliśmy się w sobotę rano do sklepu i pewnie gdyby nie tak wczesna pora to nie włożylibyśmy do koszyka ostatniej paczki piersi z gęsi. Do jej przygotowania posłużyliśmy się poradą dotyczącą namaczania mięsa w solance, długo ją piekliśmy zachowując odpowiednie temperatury i czas, więc efekt był zachwycający. A ja się zastanawiam, jak to możliwe, że gęś kojarzę jedynie ze skubania pierza i poduszek z puchu gęsiego, a nie z wyrazistego smaku. Dobrze, że zrobiliśmy pieczoną pierś z gęsi i odkryłam gęsinę, lepiej późno niż wcale. 😉
Pieczona pierś z gęsi – składniki
- 1 pierś z gęsi
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 2 cebule
- 1/2 szklanki wody
- kilkanaście igiełek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka rozmarynu suszonego)
- sól, pieprz
- woda i sól do solanki
|
Przygotowanie
Pierś umyć, włożyć do naczynia, zalać solanką przygotowaną z 2 łyżek soli na 5 litów wody. Zostawić na noc.
Następnego dnia mięso wyjąć z solanki i osuszyć. Natrzeć obficie z dwóch stron solą i pieprzem oraz igiełkami rozmarynu. Skórę można naciąć, aby lepiej wytapiał się tłuszcz.
Do żaroodpornego naczynia wlać 1/2 szklanki wody, włożyć pierś skórą do dołu. Zamknięte naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC, piec z termoogiegiem 1 godzinę. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160oC, mięso przewrócić na drugą stronę, piec kolejną godzinę od czasu do czasu polewając wytworzonym sosem.
Marchewkę, pietruszkę i seler umyć, obrać a następnie pokroić w słupki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Po dwóch godzinach pieczenia warzywa dodać do mięsa, naczynie pozostawić odkryte, pierś z gęsi piec kolejną godzinę w 160oC, co jakiś czas mięso polewać sosem.
|