Zupa krem z pieczarek

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w kremowych zupach, więc chętnie poszukujemy na nie nowych pomysłów i inspiracji. W tej główną rolę odgrywają pieczarki, które doskonale współgrają z tymiankiem i rozmarynem. Przepis prosty, większość składników zazwyczaj jest w domach, więc gdy najdzie ochota na smaczną i aromatyczną zupę krem, to tę jak najbardziej polecamy. 🙂
Zupa krem z pieczarek – składniki
- 500 g pieczarek
- 4 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka igiełek świeżego
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
- 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
- 200 ml śmietany kremówki
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki dokładnie umyć, podzielić na ćwiartki, razem wrzucić na patelnię z olejem, chwilę podsmażać.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać, dodać na patelnię, doprawić tymiankiem i rozmarynem, smażyć 5 minut, często mieszając.
Do rosołu dodać zawartość patelni, zagotować i od tego czasu trzymać na ogniu 15-20 minut.
Wlać kremówkę, gotować 5 minut, dokładnie zblendować. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.
|
Podobne przepisy
