Zupa krem z pieczarek

M&B
Zupa krem z pieczarek

Ostatnio rozsmakowaliśmy się w kremowych zupach, więc chętnie poszukujemy na nie nowych pomysłów i inspiracji. W tej główną rolę odgrywają pieczarki, które doskonale współgrają z tymiankiem i rozmarynem. Przepis prosty, większość składników zazwyczaj jest w domach, więc gdy najdzie ochota na smaczną i aromatyczną zupę krem, to tę jak najbardziej polecamy. 🙂

Zupa krem z pieczarek – składniki
  • 500 g pieczarek
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu lub kilka igiełek świeżego
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej
  • 1,5 l rosołu lub wywaru warzywnego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Cebulę obrać, pokroić w kostkę, pieczarki dokładnie umyć, podzielić na ćwiartki, razem wrzucić na patelnię z olejem, chwilę podsmażać.

Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać, dodać na patelnię, doprawić tymiankiem i rozmarynem, smażyć 5 minut, często mieszając.

Do rosołu dodać zawartość patelni, zagotować i od tego czasu trzymać na ogniu 15-20 minut.

Wlać kremówkę, gotować 5 minut, dokładnie zblendować. Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zupa krem z pieczarek
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis