Lasagne z cukinii
Lasagne z cukinii to pomysł na lekkie danie obiadowe lub kolację na ciepło. Zmiana, w porównaniu do oryginalnego przepisu, jest zasadnicza, acz prosta – zamiast płatów makaronu używa się plastrów cukinii. My, aby nie ułatwiać sobie pracy, wcześniej cukinię podsmażyliśmy na grillowej patelni, ale ten etap można pominąć i użyć surowych plastrów tego warzywa. Reszta prosta i standardowa – czyli sos ze świeżych pomidorów oraz mielonego mięsa. Całość pyszna, lekka i warta polecenia. 🙂
Lasagne z cukinii – składniki
- 1 kg cukinii
- 1 kg pomidorów
- 2 gałązki selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g żółtego sera w kostce
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka oregano
- 1 szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Przygotowanie
Cukiernię pokroić w plastry, posypać solą i odstawić na 30 minut. Następnie plastry cukinii opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowymi ręcznikami. Grillować na patelni do grillowania, odłożyć na talerz.
Sos mięsno- pomidorowy:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórek i pokroić na mniejsze kawałki.
Czosnek i cebulę obrać, drobno posiekać.
Seler naciowy umyć, pokroić na półplasterki.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, wsypać seler naciowy, smażyć kilka minut, a następnie dodać czosnek. Do warzyw dodać mięso mielone, oprószyć solą i pieprzem, całość smażyć na małym ogniu ok. 10 minut, dość często mieszać, aby nic się nie przypaliło.
Na koniec dorzucić kawałki pomidorów, wsypać oregano, rozmaryn oraz ostrą paprykę. Gotować ok. 20 minut, aż sos zrobi się dość gęsty, a woda odparuje. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Wykonanie
Dno naczynia do zapiekania wysmarować olejem, ułożyć pierwszą z trzech warstw grillowanej cukinii. Wyłożyć na nią połowę mięsa, przykryć drugą warstwą przygotowanej cukinii, a na niej rozprowadzić pozostały sos mięsno-pomidorowy. Rozłożyć ostatnie plastry cukinii, posypać startym serem.
Lasagne z cukinii wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC (z termoobiegiem), piec 40 minut. Po tym czasie potrawę wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Pokroić na porcje i podawać.
2 Komentarze
M&B
1 września 2022 at 12:17
Polecamy, danie jest smaczne i lekkie, ale sycące.
wieczór panieński
30 sierpnia 2022 at 01:42
Nigdy nie słyszałem o lasagne z cukinii. Znalazłem Twój przepis. Niesamowicie ciekawe.