Eton mess
Na blacie kuchennym stała cała miseczka świeżych malin, a ja głośno zastanawiałam się, co też z nich zrobić. Usłyszał to Ed, który od razu podpowiedział: „Eton mess„, a ponieważ ta angielska nazwa nic mi nie mówiła, od razu pokazał mi i obrazki i przepis. Już wiedziałam, na co przeznaczę maliny i że będzie to pyszny deser – nie mogło być inaczej, skoro robi się go z bez, kremówki, owoców i soku. W przepisie na ten słodki deser z malin i bezików fajne jest to, że składniki można dowolnie układać, a także zmieniać, zastępując maliny np. truskawkami, borówkami lub jeżynami.
Eton mess – składniki
- 20-30 sztuk bez
- 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
- 250 g malin
- 2-3 łyżki soku malinowego
- 2 łyżki cukru pudru
|
Wykonanie
Maliny szybko przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Na dnie pucharków do deserów umieścić część malin, na nie pokruszyć bezy oraz wyłożyć ubitą kremówkę. Ponownie ułożyć 3 warstwy – owoce, bezy oraz kremówkę. Wierzch deseru ozdobić bezami i polać sokiem malinowym.
Eton mess można serwować od razu lub wstawić do lodówki, aby się schłodził.
|