Eton mess

M&B
Eton mess

Na blacie kuchennym stała cała miseczka świeżych malin, a ja głośno zastanawiałam się, co też z nich zrobić. Usłyszał to Ed, który od razu podpowiedział: „Eton mess„, a ponieważ ta angielska nazwa nic mi nie mówiła, od razu pokazał mi i obrazki i przepis. Już wiedziałam, na co przeznaczę maliny i że będzie to pyszny deser – nie mogło być inaczej, skoro robi się go z bez, kremówki, owoców i soku. W przepisie na ten słodki deser z malin i bezików fajne jest to, że składniki można dowolnie układać, a także zmieniać, zastępując maliny np. truskawkami, borówkami lub jeżynami.

Eton mess – składniki

  • 20-30 sztuk bez
  • 200 ml schłodzonej śmietany kremówki
  • 250 g malin
  • 2-3 łyżki soku malinowego
  • 2 łyżki cukru pudru



Wykonanie

Maliny szybko przepłukać pod bieżącą wodą, osuszyć.

Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

Na dnie pucharków do deserów umieścić część malin, na nie pokruszyć bezy oraz wyłożyć ubitą kremówkę. Ponownie ułożyć 3 warstwy – owoce, bezy oraz kremówkę. Wierzch deseru ozdobić bezami i polać sokiem malinowym.

Eton mess można serwować od razu lub wstawić do lodówki, aby się schłodził.

eton mess




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Eton mess
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis