Cukiniowe placuszki

Placki z cukinii są zdecydowanie mniej sycące od tych popularnych z ziemniaków, dlatego trzeba przygotować dużą porcję, żeby się najeść. My we dwoje wykorzystaliśmy dwie cukinie, a jeszcze znalazło się miejsce na deser i kawę. To proste danie bardzo nam zasmakowało, dodatkowo polaliśmy cukiniowe placuszki odrobiną sosu czosnkowego. Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł takich placuszków, warto ich spróbować.
Cukiniowe placuszki – składniki
- 2 duże cukinie (600-700 g)
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 4-5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- kilkanaście listków bazylii
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Cukinie umyć, cebulę obrać, oba warzywa zetrzeć na tarce odpowiednio na dużych i małych oczkach. Dodać jajka, pietruszkę, posiekane listki bazylii, mąkę, sól oraz pieprz. Wymieszać.
Nakładać porcjami na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Cukiniowe placuszki smażyć na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru.
|
Podobne przepisy
Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)

Przepis
Cukiniowe placuszki
Autor
niecodziennikpary
Opublikowane