Cukiniowe placuszki

M&B
Cukiniowe placuszki

Placki z cukinii są zdecydowanie mniej sycące od tych popularnych z ziemniaków, dlatego trzeba przygotować dużą porcję, żeby się najeść. My we dwoje wykorzystaliśmy dwie cukinie, a jeszcze znalazło się miejsce na deser i kawę. To proste danie bardzo nam zasmakowało, dodatkowo polaliśmy cukiniowe placuszki odrobiną sosu czosnkowego. Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł takich placuszków, warto ich spróbować.

Cukiniowe placuszki – składniki

  • 2 duże cukinie (600-700 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilkanaście listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Cukinie umyć, cebulę obrać, oba warzywa zetrzeć na tarce odpowiednio na dużych i małych oczkach. Dodać jajka, pietruszkę, posiekane listki bazylii, mąkę, sól oraz pieprz. Wymieszać.

Nakładać porcjami na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Cukiniowe placuszki smażyć na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Cukiniowe placuszki
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis