Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Cukiniowe placuszki

Print Friendly, PDF & Email

Placki z cukinii są zdecydowanie mniej sycące od tych popularnych z ziemniaków, dlatego trzeba przygotować dużą porcję, żeby się najeść. My we dwoje wykorzystaliśmy dwie cukinie, a jeszcze znalazło się miejsce na deser i kawę. To proste danie bardzo nam zasmakowało, dodatkowo polaliśmy cukiniowe placuszki odrobiną sosu czosnkowego. Jeżeli ktoś jeszcze nie jadł takich placuszków, warto ich spróbować.

Składniki na cukiniowe placuszki

  • 2 duże cukinie (600-700 g)
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • kilkanaście listków bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Cukinie umyć, cebulę obrać, oba warzywa zetrzeć na tarce odpowiednio na dużych i małych oczkach. Dodać jajka, pietruszkę, posiekane listki bazylii, mąkę, sól oraz pieprz. Wymieszać.

Nakładać porcjami na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem. Cukiniowe placuszki smażyć na średnim ogniu do uzyskania złocistego koloru.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *