Banany w czekoladzie

M&B
Banany w czekoladzie

Po męczącym dniu zrobienie tarty odłożyliśmy sobie na piątek. Zamiast niej do kawy były banany w czekoladzie, a właściwie jeden banan, bo deser jest dosyć sycący, a byliśmy właśnie po późnym obiedzie. Dla ułatwienia dodawane po kolei składniki ze sobą miksowaliśmy, ale można obyć się bez miksera i wszystko mieszać widelcem, także herbatniki można umieścić w woreczku i pokruszyć np. tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Przygotowanie bananów w czekoladzie będzie trwało niewiele dłużej.

Banany w czekoladzie – składniki

  • 1 banan
  • 50 g herbatników
  • 100 g białego sera
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 30 g masła
  • 4 łyżki wiórków kokosowych




Przygotowanie

Czekoladę z masłem rozpuścić, odrobinę ostudzić, żeby nie była za gorąca.

Herbatniki zmielić, dodać biały ser, mielić do uzyskania jednolitej masy.

Dodać czekoladę z masłem i 2 łyżki wiórków kokosowych, dokładnie wymieszać.

Na rozłożonej folii spożywczej wyłożyć masę w kształt prostokąta, przypasować bananem potrzebny rozmiar, żeby po zwinięciu cały owoc był pokryty czekoladowo-serową mieszaniną.

Zawinąć, dłońmi uformować kształt. Rozwinąć, posypać wiórkami kokosowymi i lekko je docisnąć. Banany w czekoladzie bez ponownego zawijania przełożyć do lodówki na 30-40 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Banany w czekoladzie
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis