Banany w czekoladzie
Po męczącym dniu zrobienie tarty odłożyliśmy sobie na piątek. Zamiast niej do kawy były banany w czekoladzie, a właściwie jeden banan, bo deser jest dosyć sycący, a byliśmy właśnie po późnym obiedzie. Dla ułatwienia dodawane po kolei składniki ze sobą miksowaliśmy, ale można obyć się bez miksera i wszystko mieszać widelcem, także herbatniki można umieścić w woreczku i pokruszyć np. tłuczkiem do mięsa lub wałkiem. Przygotowanie bananów w czekoladzie będzie trwało niewiele dłużej.
Banany w czekoladzie – składniki
- 1 banan
- 50 g herbatników
- 100 g białego sera
- 60 g gorzkiej czekolady
- 30 g masła
- 4 łyżki wiórków kokosowych
|
Przygotowanie
Czekoladę z masłem rozpuścić, odrobinę ostudzić, żeby nie była za gorąca.
Herbatniki zmielić, dodać biały ser, mielić do uzyskania jednolitej masy.
Dodać czekoladę z masłem i 2 łyżki wiórków kokosowych, dokładnie wymieszać.
Na rozłożonej folii spożywczej wyłożyć masę w kształt prostokąta, przypasować bananem potrzebny rozmiar, żeby po zwinięciu cały owoc był pokryty czekoladowo-serową mieszaniną.
Zawinąć, dłońmi uformować kształt. Rozwinąć, posypać wiórkami kokosowymi i lekko je docisnąć. Banany w czekoladzie bez ponownego zawijania przełożyć do lodówki na 30-40 minut.
|