Różyczka z ciasta francuskiego

Prawdziwe zaskoczenie. 🙂 Takim oto słodkim deserem przypominającym różę Bartek przywitał mnie po pracy. Tak zupełnie bez okazji. 🙂 Ileż pracy, precyzji i staranności musiał On włożyć w przygotowanie tej niespodzianki. Różyczki z ciasta francuskiego były tak ładne, że aż szkoda było ich jeść. Dobrze, że mamy zdjęcia, na zawsze będą miłym wspomnieniem tego dnia. 🙂
Różyczka z ciasta francuskiego – składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego (prostokątny blat)
- 2 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- woda
- cynamon
- słodki dżem
- mąka do podsypania
- tłuszcz do posmarowania formy
- cukier puder do udekorowania
|
Wykonanie różyczek z ciasta francuskiego
Jeżeli dżem ma duże kawałki owoców, należy go najpierw zmiksować lub przetrzeć przed gęste sitko.
Jabłka umyć, przepołowić, wydrążyć gniazdka i razem ze skórką pokroić na cieniutkie plasterki.
Do naczynia wlać wodę do połowy wysokości, dodać sok z cytryny i jabłka. Włożyć do mikrofalówki, nastawić na średnią moc i w zależności od mikrofalówki trzymać je 3-5 lub więcej minut – najlepiej co jakiś czas sprawdzać, czy jabłka są już na tyle miękkie, że będzie można je wyginać, nie mogą być rozgotowane. Mikrofalówkę można zastąpić garnkiem postawionym na małym ogniu, woda z cytryną nie może mocno wrzeć, żeby jabłka nie zaczęły się rozpadać. Ta metoda trwa dłużej, ale efekt jest taki sam.
Jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
Ciasto francuskie rozwinąć, podsypać mąką i lekko rozwałkować. Następnie wzdłuż krótszej krawędzi podzielić je na 6-7 pasków. Każdy z nich pokryć cieniutką warstwą dżemu – pozostawiając dookoła jednocentymetrową nieposmarowaną ramkę. Posypać cynamonem.
Plasterki jabłek układać na całej długości paska ciasta, kładąc każdy następny od połowy poprzedniego, skórką na zewnątrz i żeby odrobinę wystawały poza ciasto. Jabłka nakryć dolną częścią ciasta i zwinąć w rulonik, tworząc różę.
Każdą różyczkę włożyć do posmarowanej lekko tłuszczem formy na muffinki.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC z termoobiegiem, piec ok. 45 minut. Jeżeli jabłka zaczną się przypiekać, należy nakryć je papierem do pieczenia.
|
Podobne przepisy
