Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Różyczka z ciasta francuskiego

Print Friendly, PDF & Email

różyczka_z_ciasta_francuskiego

Prawdziwe zaskoczenie. 🙂 Takim oto słodkim deserem przypominającym różę Bartek przywitał mnie po pracy. Tak zupełnie bez okazji. 🙂 Ileż pracy, precyzji i staranności musiał On włożyć w przygotowanie tej niespodzianki. Różyczki z ciasta francuskiego były tak ładne, że aż szkoda było ich jeść. Dobrze, że mamy zdjęcia, na zawsze będą miłym wspomnieniem tego dnia. 🙂

Składniki na różyczki z ciasta francuskiego

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego (prostokątny blat)
  • 2 jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • woda
  • cynamon
  • słodki dżem
  • mąka do podsypania
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • cukier puder do udekorowania




Wykonanie różyczek z ciasta francuskiego

Jeżeli dżem ma duże kawałki owoców, należy go najpierw zmiksować lub przetrzeć przed gęste sitko.

Jabłka umyć, przepołowić, wydrążyć gniazdka i razem ze skórką pokroić na cieniutkie plasterki.

Do naczynia wlać wodę do połowy wysokości, dodać sok z cytryny i jabłka. Włożyć do mikrofalówki, nastawić na średnią moc i w zależności od mikrofalówki trzymać je 3-5 lub więcej minut – najlepiej co jakiś czas sprawdzać, czy jabłka są już na tyle miękkie, że będzie można je wyginać, nie mogą być rozgotowane. Mikrofalówkę można zastąpić garnkiem postawionym na małym ogniu, woda z cytryną nie może mocno wrzeć, żeby jabłka nie zaczęły się rozpadać. Ta metoda trwa dłużej, ale efekt jest taki sam.

Jabłka odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.

Ciasto francuskie rozwinąć, podsypać mąką i lekko rozwałkować. Następnie wzdłuż krótszej krawędzi podzielić je na 6-7 pasków. Każdy z nich pokryć cieniutką warstwą dżemu – pozostawiając dookoła jednocentymetrową nieposmarowaną ramkę. Posypać cynamonem.

Plasterki jabłek układać na całej długości paska ciasta, kładąc każdy następny od połowy poprzedniego, skórką na zewnątrz i żeby odrobinę wystawały poza ciasto. Jabłka nakryć dolną częścią ciasta i zwinąć w rulonik, tworząc różę.

Każdą różyczkę włożyć do posmarowanej lekko tłuszczem formy na muffinki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC z termoobiegiem, piec ok. 45 minut. Jeżeli jabłka zaczną się przypiekać, należy nakryć je papierem do pieczenia.




Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *