Pikantne podudzia kurczaka

M&B
Pikantne podudzia kurczaka

W ostatnim tygodniu, całkiem przypadkowo, wszystkie nasze obiady były bezmięsne, aż w końcu organizm „dopominał się” dostarczenia soczystego, dobrze doprawionego kawałka mięcha. 😀 Nasz wybór padł na pałki z kurczaka, które upiekliśmy na pikantno. Z dodatkiem młodych ziemniaczków z koperkiem oraz wyrazistych marynowanych warzyw pikantne podudzia kurczaka sprawiły nam wielką smakową przyjemność. Czasem takie proste i szybkie jedzenie jest tym, czego akurat potrzebujemy. 🙂

Pikantne podudzia kurczaka – składniki

  • 8 podudzi z kurczaka
  • czubek łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 1/2 czerwonej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 1 łyżka oleju




Wykonanie

Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć.

Do moździerza wsypać sól oraz ziarenka pieprzu, rozetrzeć, po czym dodać pozostałe przyprawy, wymieszać.

Mięso polać olejem, wetrzeć mieszankę przypraw, ułożyć w żaroodpornym naczyniu. Odstawić do lodówki na 2 godziny.

Po tym czasie podudzia wyjąć, przykryć folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu), wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 30 minut. Temperaturę zmniejszyć do 180oC, zdjąć folię, piec dalej około 60 minut. W trakcie pieczenia mięso kurczaka kilka razy odwrócić i polać wytworzonym sosem.

Pikantne podudzia z kurczaka podawać na gorąco z ziemniakami z wody i surówką.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pikantne podudzia kurczaka
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis