Zapiekanka naleśnikowa z bananami i nutellą

M&B
Zapiekanka naleśnikowa z bananami i nutellą

Dawno nie robiliśmy naleśników i naszła nas na nie ochota. Chcieliśmy je przygotować nieco inaczej niż zazwyczaj, więc pomyśleliśmy o ich zapieczeniu. W ten sposób powstała naleśnikowa zapiekanka z bananami, nutellą, orzechami laskowymi, mascarpone i kremówką – danie wymarzone dla każdego łasucha. 🙂

Zapiekanka naleśnikowa z bananami i nutellą – składniki

Naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 l mleka
  • 1 jajko
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Nadzienie:

  • 3 dojrzałe banany
  • 3 łyżki nutelli
  • 40 g orzechów laskowych

Masa z mascarpone:

  • 200 g mascarpone
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cukru




Przygotowanie

Naleśniki:

Mąkę przesiać, dodać do niej mleko, jajko, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować na jednolitą konsystencję, odstawić na 10 minut.

Na patelni mocno rozgrzewać odrobinę oleju, wylewać i rozprowadzać po całej powierzchni porcje ciasta. Smażyć ok. minutę, odwrócić, chwilę podsmażać i przekładać na talerz.

Naleśniki odstawić do wystygnięcia.

Nadzienie:

Orzechy laskowe posiekać nożem na mniejsze kawałki.

Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać w nie krem czekoladowy i orzechy.

Masa z mascarpone:

Do miseczki wlać kremówkę, dodać mascarpone, jajko i łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać.

Wykonanie

Naleśniki pokryć nadzieniem, zwinąć w rulonik. Układać w żaroodpornym naczyniu lub formie do pieczenia. Zalać masą z mascarpone – najlepiej przykryć nią wszystkie naleśniki.

Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika, piec z termoobiegiem 45 minut.

Zapiekankę naleśnikową z bananami i nutellą można przed podaniem posypać cukrem pudrem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zapiekanka naleśnikowa z bananami i nutellą
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis