Zapiekanka naleśnikowa z bananami i nutellą

Dawno nie robiliśmy naleśników i naszła nas na nie ochota. Chcieliśmy je przygotować nieco inaczej niż zazwyczaj, więc pomyśleliśmy o ich zapieczeniu. W ten sposób powstała naleśnikowa zapiekanka z bananami, nutellą, orzechami laskowymi, mascarpone i kremówką – danie wymarzone dla każdego łasucha. 🙂
Zapiekanka naleśnikowa z bananami i nutellą – składniki
Naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 l mleka
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 3 dojrzałe banany
- 3 łyżki nutelli
- 40 g orzechów laskowych
Masa z mascarpone:
- 200 g mascarpone
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
Naleśniki:
Mąkę przesiać, dodać do niej mleko, jajko, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól. Zmiksować na jednolitą konsystencję, odstawić na 10 minut.
Na patelni mocno rozgrzewać odrobinę oleju, wylewać i rozprowadzać po całej powierzchni porcje ciasta. Smażyć ok. minutę, odwrócić, chwilę podsmażać i przekładać na talerz.
Naleśniki odstawić do wystygnięcia.
Nadzienie:
Orzechy laskowe posiekać nożem na mniejsze kawałki.
Banany obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wmieszać w nie krem czekoladowy i orzechy.
Masa z mascarpone:
Do miseczki wlać kremówkę, dodać mascarpone, jajko i łyżeczkę cukru, dokładnie wymieszać.
Wykonanie
Naleśniki pokryć nadzieniem, zwinąć w rulonik. Układać w żaroodpornym naczyniu lub formie do pieczenia. Zalać masą z mascarpone – najlepiej przykryć nią wszystkie naleśniki.
Wstawić do nagrzanego do 160oC piekarnika, piec z termoobiegiem 45 minut.
Zapiekankę naleśnikową z bananami i nutellą można przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Podobne przepisy
