Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem
Dzisiaj chcemy przedstawić Wam prostą do wykonania sałatkę makaronową z szynką i ogórkiem, która zagościła na naszym stole w sylwestrową noc. Wtedy zrobiła ją Mama z makaronu ryżowego i tak nam posmakowała, że zabraliśmy przepis ze sobą do domu. Zmieniliśmy w nim jedynie podstawowy składnik, używając zwykłego makaronu, ale smak pozostał ten sam. Taka sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem to odpowiednia propozycja na śniadania lub kolacje.
Sałatka makaronowa z szynką i ogórkiem – składniki
- 200 g makaronu
- 200 g szynki
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 puszka kukurydzy
- 1 pęczek koperku
- 4 łyżki majonezu
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Makaron ugotować według przepisu, odcedzić, przelać zimną wodą.
Szynkę pokroić w drobną kostkę.
Ogórek umyć, pokroić w drobną kostkę.
Kukurydzę przepłukać i odcedzić.
Z majonezu, kwaśnej śmietany, musztardy, ziół prowansalskich i posiekanego koperku zrobić sos.
Do miski wsypać wszystkie składniki sałatki, wlać sos, wymieszać. Sałatkę makaronową z szynką i ogórkiem doprawić solą i pieprzem do smaku.