Pieczona czerwona kapusta
Pieczona czerwona kapusta to proste danie, na którego widok chce się łapać za sztućce. Pokrojona w plastry i upieczona czerwona kapusta z dodatkiem rozmarynu i czosnku pojawiła się na naszym stole dwukrotnie. Za pierwszym razem po upieczeniu była dość twarda, ale jednocześnie ciemna i wysuszona. Refleksyjnie podeszliśmy do tematu i wprowadziliśmy istotne modyfikacje, które pozwoliły otrzymać zadowalający oczy i kubki smakowe efekt. Pieczona czerwona kapusta tym razem nie straciła koloru, była soczysta i chrupiąca.
Pieczona czerwona kapusta – składniki
- 1 główka czerwonej kapusty (1-1,3 kg)
- 3 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- 2 łyżki octu winnego
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Dodatkowo:
- 1 łyżka octu 10%
|
Wykonanie
Kapustę obrać z zewnętrznych liści, umyć. Do garnka włożyć główkę kapusty, wlać tyle wody, aby była ona przykryta. Postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, wlać jedną łyżkę octu 10%, gotować 4-5 minut. Następnie warzywo wyjąć z wody, pozostawić do wystygnięcia.
W tym czasie przygotować dressing, mieszając ocet winny, oliwę i cukier trzcinowy.
Czerwoną kapustę kroić w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na nim 1 łyżkę dressingu. Położyć plastry kapusty, posmarować je pozostałym dressingiem, na każdym z nich położyć porozrywane na mniejsze kawałki gałązki świeżego rozmarynu. Pomiędzy kapustę położyć rozgnieciony w łupinkach czosnek.
Blachę przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 50 minut.
Pieczona czerwona kapusta może być warzywnym dodatkiem do obiadu lub samodzielnym daniem.
|