Angielska zapiekanka Eda

M&B
Angielska zapiekanka Eda

Poprzednia wersja zapiekanki angielskiej była przymiarką do odtworzenia tej potrawy, którą zrobił mój Szwagier Ed na naszą pierwszą wizytę w Anglii. Jesienią do zrobienia angielskiej zapiekanki brakowało nam sosu Worcestershire, który teraz, po wielu lotniskowych przeszkodach, znalazł się w naszym posiadaniu – dzięki Siostra. 🙂 Z tym dodatkiem obecna wersja cottage pie zbliżyła się do ideału i myślimy, że Ed byłby z nas zadowolony. 🙂

Angielska zapiekanka Eda – składniki

Warstwa mięsno-warzywna:

  • 500 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 duża cebula
  • 3 średnie marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 150 g przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Puree ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 średnie pasternaki (ok. 200-250 g)
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki kremówki
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 150 g sera żółtego




Przygotowanie

Warstwa mięsno-warzywna:

Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem z marchewką podsmażać na oleju przez ok. 10 minut.

Dodać mięso, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 15-20 minut.

Wlać przecier pomidorowy i sos Worcestershire, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia, wsypać odcedzony groszek konserwowy, wymieszać.

Puree ziemniaczane:

Ziemniaki i pasternak obrać, umyć. Pokroić na kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zgnieść tłuczkiem do ziemniaków.

Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać masło, kremówkę i gałkę muszkatołową, wymieszać.

Wykonanie

Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć mięso z warzywami, na to przygotowane puree, na wierzch zetrzeć żółty ser.

Angielską zapiekankę Eda piec z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 25-30 minut.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Angielska zapiekanka Eda
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis