Angielska zapiekanka Eda

Poprzednia wersja zapiekanki angielskiej była przymiarką do odtworzenia tej potrawy, którą zrobił mój Szwagier Ed na naszą pierwszą wizytę w Anglii. Jesienią do zrobienia angielskiej zapiekanki brakowało nam sosu Worcestershire, który teraz, po wielu lotniskowych przeszkodach, znalazł się w naszym posiadaniu – dzięki Siostra. 🙂 Z tym dodatkiem obecna wersja cottage pie zbliżyła się do ideału i myślimy, że Ed byłby z nas zadowolony. 🙂
Angielska zapiekanka Eda – składniki
Warstwa mięsno-warzywna:
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 duża cebula
- 3 średnie marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 150 g przecieru pomidorowego
- 3 łyżki sosu Worcestershire
- 1 puszka groszku konserwowego
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
Puree ziemniaczane:
- 1 kg ziemniaków
- 2 średnie pasternaki (ok. 200-250 g)
- 1 łyżka masła
- 4 łyżki kremówki
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Dodatkowo:
- 150 g sera żółtego
Przygotowanie
Warstwa mięsno-warzywna:
Marchewkę obrać, umyć, pokroić w plasterki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i razem z marchewką podsmażać na oleju przez ok. 10 minut.
Dodać mięso, tymianek i przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 15-20 minut.
Wlać przecier pomidorowy i sos Worcestershire, wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia, wsypać odcedzony groszek konserwowy, wymieszać.
Puree ziemniaczane:
Ziemniaki i pasternak obrać, umyć. Pokroić na kawałki, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzić, przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zgnieść tłuczkiem do ziemniaków.
Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodać masło, kremówkę i gałkę muszkatołową, wymieszać.
Wykonanie
Na dno żaroodpornego naczynia wyłożyć mięso z warzywami, na to przygotowane puree, na wierzch zetrzeć żółty ser.
Angielską zapiekankę Eda piec z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 25-30 minut.
Podobne przepisy
