Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami
Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami to sylwestrowa niespodzianka najmłodszych członków Rodziny. Słono-słodki sernik mimo zaskakującego połączenia smaków okazał się pyszny i szybko znikał z patery – przy dużym naszym udziale. 🙂 Tak nam przypadł do gustu, że postanowiliśmy rozpocząć nim tegoroczne wpisy w kategorii ciasta i desery. Nasz sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami pojawia się w nieco odmienionej wersji, z krakersami i masą krówkową, dzięki czemu dwa kontrastowe smaki są jeszcze bardziej wyraziste. Dzieciaki, dziękujemy za inspirację. 🙂
Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami – składniki
Spód:
- 300 g krakersów
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
Masa serowa:
- 1 kg sera w wiaderku w temperaturze pokojowej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka mąki pszennej
- 150 g solonych orzeszków ziemnych
- 1 puszka masy krówkowej
- szczypta soli
Przygotowanie
Spód:
Krakersy zmielić, dodać miękkie masło i wymieszać.
Masa serowa:
Żółtka oddzielić od białek, żółtka utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Partiami dodawać biały ser, miksując na niskich obrotach. Wlać ekstrakt waniliowy, wsypać mąki, zmiksować.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, pianę delikatnie wmieszać w masę serową.
Wykonanie
Formę wyłożyć papierem do pieczenia, równomiernie rozsypać kruszonkę, docisnąć ją do dna. Wlać masę serową.
Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 60 minut. Ostudzić.
Na wierzchu ciasta rozprowadzić masę krówkową, rozsypać orzeszki.
Sernik z masą krówkową i solonymi orzeszkami wstawić do lodówki na kilka godzin.
2 Komentarze
M&B
22 marca 2016 at 15:29
Tak się upiekł, cóż poradzić. 🙂
Kaśka
22 marca 2016 at 14:24
Dlaczego spód sernika wygląda jak upieczony biszkopt kakaowy a nie jasne krakersy?