Ekstrakt waniliowy

Pieczenie i gotowanie to ciągła nauka. Każdy z nas wie, co to jest cukier waniliowy, ale z ekstraktem waniliowym spotkaliśmy się po raz pierwszy oglądając filmiki na YT. Czym prędzej postanowiliśmy uzupełnić naszą wiedzę i dzięki temu smaki naszych ciast i deserów wzbogacane są niezwykłym waniliowym aromatem.
Ekstrakt waniliowy – składniki
- 3 duże strąki wanilii
- 200 ml wódki
|
Przygotowanie
Strąki wanilii przeciąć wzdłuż. Nie usuwając z nich ziarenek umieścić je w szklanej butelce i zalać alkoholem. Po zamknięciu butelki trzymać ją w chłodnym i ciemnym miejscu, lecz nie w lodówce. Od czasu do czasu całość należy energicznie zamieszać.
Ekstrakt jest gotowy do użycia już po tygodniu, jednak pełen aromat uzyskuje się po około dwóch miesiącach. Można go przechowywać latami. Warto też uzupełniać nowym alkoholem i laskami wanilii, którą wykorzystaliśmy do zrobienia deserów.
|
Podobne przepisy
