Ekstrakt waniliowy

M&B
Ekstrakt waniliowy

Pieczenie i gotowanie to ciągła nauka. Każdy z nas wie, co to jest cukier waniliowy, ale z ekstraktem waniliowym spotkaliśmy się po raz pierwszy oglądając filmiki na YT. Czym prędzej postanowiliśmy uzupełnić naszą wiedzę i dzięki temu smaki naszych ciast i deserów wzbogacane są niezwykłym waniliowym aromatem.

Ekstrakt waniliowy – składniki




Przygotowanie

Strąki wanilii przeciąć wzdłuż. Nie usuwając z nich ziarenek umieścić je w szklanej butelce i zalać alkoholem. Po zamknięciu butelki trzymać ją w chłodnym i ciemnym miejscu, lecz nie w lodówce. Od czasu do czasu całość należy energicznie zamieszać.

Ekstrakt jest gotowy do użycia już po tygodniu, jednak pełen aromat uzyskuje się po około dwóch miesiącach. Można go przechowywać latami. Warto też uzupełniać nowym alkoholem i laskami wanilii, którą wykorzystaliśmy do zrobienia deserów.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ekstrakt waniliowy
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis