Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

M&B
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Prowadzenie bloga uruchamia naszą kreatywność, dzięki której powstają ciekawe przepisy i smaczne dania. Jednym z przykładów są drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym, które zrobiliśmy w oparciu o nasze kulinarne doświadczenie z ciastem drożdżowym. Serek w smaku nie jest wyczuwalny, ale zmienia strukturę ciasta, czyniąc ją bardziej zbliżoną do drożdżowych bułeczek. Pączki po upieczeniu można przekroić i przełożyć kremem lub ulubionym dżemem.

Składniki na ok. 20 drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym

Dodatkowo:

  • 1 kg smalcu do smażenia




Wykonanie

Masło rozpuścić, zostawić do wystygnięcia.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne.

Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.

Do miski przesiać mąkę, następnie dodać rozpuszczone drożdże, serki homogenizowane oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Wlać przestudzone masło i wódkę, ponownie zagnieść do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykryć je ściereczką, odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.

Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kubkiem koła, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 40-50 minut, aby pączki ponownie wyrosły.

W dużym garnku rozgrzać smalec do 180oC, wkładać po 4 krążki ciasta, smażyć z obu stron na brązowo. Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik kuchenny.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym
Autor
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

1 Komentarze

  • iza

    12 lutego 2017 at 10:56

    ciekawy przepis a pączusie wyglądaja genialnie

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis