Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym

Prowadzenie bloga uruchamia naszą kreatywność, dzięki której powstają ciekawe przepisy i smaczne dania. Jednym z przykładów są drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym, które zrobiliśmy w oparciu o nasze kulinarne doświadczenie z ciastem drożdżowym. Serek w smaku nie jest wyczuwalny, ale zmienia strukturę ciasta, czyniąc ją bardziej zbliżoną do drożdżowych bułeczek. Pączki po upieczeniu można przekroić i przełożyć kremem lub ulubionym dżemem.
Składniki na ok. 20 drożdżowych pączków z serkiem homogenizowanym
- 600 g mąki pszennej
- 300 g waniliowego serka homogenizowanego (w temperaturze pokojowej)
- 50 g świeże drożdże świeżych drożdży
- 4 żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 małe opakowanie (8 g) cukru wanilinowego
- 100 g masła
- 2 łyżki wódki
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- 1 kg smalcu do smażenia
Wykonanie
Masło rozpuścić, zostawić do wystygnięcia.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, aż staną się płynne.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę.
Do miski przesiać mąkę, następnie dodać rozpuszczone drożdże, serki homogenizowane oraz szczyptę soli, zagnieść jednolite ciasto. Wlać przestudzone masło i wódkę, ponownie zagnieść do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta. Przykryć je ściereczką, odstawić na 1,5-2 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto wyłożyć na oprószony mąką blat, krótko zagnieść i rozwałkować na grubość 1 cm. Wykrawać kubkiem koła, układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple na 40-50 minut, aby pączki ponownie wyrosły.
W dużym garnku rozgrzać smalec do 180oC, wkładać po 4 krążki ciasta, smażyć z obu stron na brązowo. Drożdżowe pączki z serkiem homogenizowanym po usmażeniu wykładać na papierowy ręcznik kuchenny.
Podobne przepisy






1 Komentarze
iza
12 lutego 2017 at 10:56
ciekawy przepis a pączusie wyglądaja genialnie