Brownie z burakami

Czekoladowe brownie z czerwonymi burakami tylko pozornie jest dziwnym połączeniem, więc nie powinno to nikogo zniechęcać do jego upieczenia. Ciasta z warzywami stają się coraz bardziej popularne i już nie dziwi ciasto marchewkowe lub cukiniowe, dlaczego więc nie dać szansy burakom. 🙂 Brownie ma przyjemny smak gorzkiej czekolady i bardzo dobrze pasuje do niego słodka kawa lub lody waniliowe. A co ciekawe, zupełnie innych doznań smakowych doświadcza się, jedząc to czekoladowe ciasto podane schłodzone i w temperaturze pokojowej – koniecznie musicie spróbować i poczuć tę różnicę. 🙂
Brownie z burakami – składniki
- 250 g buraków
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 4 łyżki mocnej kawy
- 5 jajek (wielkości L)
- 150 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
|
Wykonanie
Buraki ugotować do miękkości, odlać i pozostawić do ostygnięcia. Obrać i zetrzeć na tarce na malutkich oczkach.
Do garnka wsypać połamaną gorzką czekoladę, wlać 4 łyżki kawy, dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia się stałych składników – należy często mieszać i nie doprowadzać do zagotowania. Odstawić do wystygnięcia.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodawać stopniowo cukier i dalej ubijać, aż do uzyskania lśniącej i sztywnej masy.
Do wystudzonej, rozpuszczonej czekolady dodać buraki i żółtka, dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, dokładnie połączyć składniki, żeby nie powstały grudki. Na koniec delikatnie wmieszać ubite białka. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 180oC, a gdy się nagrzeje, wstawić brownie z burakami i od razu zmniejszyć temperaturę na 160oC. Piec z termoobiegiem 40 minut.
Po upieczeniu ciasto pozostawić w uchylonym piekarniku.
|
Podobne przepisy

1 Komentarze
Ladylaura.
22 kwietnia 2016 at 12:34
Mniam,ale pysznie.