Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch to pomysł na lekki sernik na zimno zwieńczony chrupiącą kokosową posypką. Zależało nam na tym, żeby sernik był biały, więc użyliśmy przezroczystej galaretki, ale sprawdzą się tutaj także galaretki cytrynowe lub brzoskwiniowe. Orzeźwiający śnieżny puch będzie idealnym ciastem na nadchodzące ciepłe, czerwcowe dni.

Ciasto śnieżny puch – składniki

  • 100 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
  • 1 kg dobrej jakości sera z wiaderka (w temperaturze pokojowej)
  • 300 ml dobrze schłodzonej kremówki 30%
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 500 ml wody
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 50 g masła
  • 3 łyżki cukru




Wykonanie

Wodę wlać do garnka, zagotować. Zdjąć z ognia, dokładnie rozpuścić w niej dwie przezroczyste galaretki, odstawić do wystygnięcia.

W tym czasie dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, na nim ułożyć biszkopty do tiramisu.

Na suchą patelnię wsypać cukier, dodać masło, podgrzewać na niewielkim ogniu do połączenia się składników. Wsypać wiórki kokosowe, cały czas mieszając, prażyć kilka minut. Odstawić do wystygnięcia.

Śmietanę kremówkę przelać do misy robota kuchennego, ubić ją na sztywno.

Ser z wiaderka miksować z 1/2 szklanki cukru, aby go napowietrzyć. Następnie delikatnie ręcznie wmieszać ubitą kremówkę, po czym stopniowo wlewać zimną galaretkę, delikatnie mieszając masę.

Tak przygotowaną masę serową przelać do tortownicy, wyrównać jej powierzchnię, na koniec wierzch posypać podprażonymi wiórkami kokosowymi.

Ciasto śnieżny puch wstawić do lodówki na całą noc.




Ciasto śnieżny puch

Ciasto śnieżny puch

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Ciasto śnieżny puch
Autor
Opublikowane

4 Komentarzy

  1. M&B
    8 września 2021    

    Wiadomo, każdy lubi sobie ułatwiać pracę w kuchni. Ciasta bez pieczenia są idealne także w wakacje, szybko się robią i nie trzeba nagrzewać piekarnika. 😉

  2. 7 września 2021    

    Jak ja lubię ciasta bez pieczenia:) Wygląda pięknie, a nazwa pasuje tutaj idealnie!

  3. M&B
    3 lipca 2021    

    Nazwa jest super, a samo ciasto przyjemnie chłodne i lekkie. 🙂 I nie trzeba włączać piekarnika. 😉

  4. 23 czerwca 2021    

    Podoba mi się nazwa, szczególnie w upalne dni 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.