Sałatka z pęczakiem na słodko
Sałatka z pęczakiem na słodko to moja ulubiona kompozycja tworząca smaczną przekąskę, którą można zjeść na deser lub zabrać do pracy. Niesamowitych wrażeń smakowych dostarcza połączenie miodu, śmietanki kremówki oraz liści mięty, sprawia ono, że sałatka z pęczakiem i owocami nie tylko orzeźwia, ale i słodko smakuje.
Sałatka z pęczakiem na słodko – składniki
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 3/4 szklanki śmietanki kremówki
- 4 łyżeczki miodu
- garść świeżych liści mięty lub 1 łyżka suszonych
- 1 szklanka mieszanki bakalii (owoce kandyzowane i suszone np. kiwi, ananas, papaja, śliwka węgierka, rodzynki, morele oraz orzechy włoskie)
Dodatkowo:
- 1 łyżka oleju
- sól do gotowania kaszy
|
Wykonanie
Pęczak 2-3 razy opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia na 3 godziny. Po tym czasie w garnku zagotować wodę z niewielką ilością soli i łyżką oleju – na szklankę pęczaku należy wlać 2 szklanki wody. Gotować na bardzo małym ogniu, pod uchyloną przykrywką, aż kasza zrobi się miękka, a woda zostanie wchłonięta. W czasie gotowania kaszy nie mieszać. Odstawić z ognia, przestudzić.
Owoce i orzech pokroić w mniejsze kawałki.
Śmietankę kremówkę wymieszać z miodem oraz posiekanymi liśćmi mięty.
Do miski wsypać ostudzoną kaszę pęczak, dodać owoce i orzechy oraz sos śmietankowo-miodowy. Dokładnie wymieszać.
Sałatkę z pęczakiem na słodko podawać wcześniej schłodzoną.
|