Grillowane szparagi z serem pleśniowym i grzankami
Gdy mamy wolny czas, to chętnie eksperymentujemy i próbujemy nowych połączeń smakowych. Grillowane szparagi z serem pleśniowym i grzankami są rezultatem takich właśnie poszukiwań, które i tym razem zakończyły się kulinarnym sukcesem. Mogłoby się wydawać, że połączenie tak różnych smaków nie może się udać, a tymczasem wszystko w tym daniu ze sobą współgra. Jesteśmy dumni z naszych dzisiejszych odkryć i Wam także polecamy skosztować zielonych szparagów w takim towarzystwie. 🙂
Grillowane szparagi z serem pleśniowym i grzankami – składniki
- 500 g zielonych szparagów
- 100 g sera pleśniowego typu Lazur
- 3 kromki chleba
- 1 grapefruit
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka oleju z chili
- olej do posmarowania tacek do grillowania
|
Wykonanie
Kromki chleba pokroić w małą kostkę, podsmażyć na suchej patelni do uzyskania złocisto-brązowego koloru.
Z grapefruita wycisnąć sok, wymieszać go z miodem i olejem z chili, przelać do garnka, podgrzewać, aż zaczną się tworzyć bąbelki powietrza i sos zgęstnieje.
Ser pleśniowy pokroić w małą kostkę.
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Tacki do grillowania umieścić w opiekaczu, posmarować je olejem i rozgrzać. Partiami wkładać zielone szparagi, grillować przez 7-8 minut.
Na talerze wyłożyć porcję grillowanych szparagów, polać je sosem grapefruitowo-miodowym, posypać serem pleśniowym i grzankami.
|