Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Zakwas na żurek

zakwas na żurek

Jeszcze nie tak dawno kisiliśmy buraki na wigilijny barszcz czerwony, a tu już pora przygotować zakwas na żurek. Ugotowana na nim tradycyjna świąteczna zupa jest o wiele smaczniejsza od tej z torebki lub butelki. Jeżeli użyjemy mąki żytniej, możemy ugotować wyrazisty żurek, a jeśli mąki pszennej – można przygotować łagodniejszy w smaku barszcz biały. Zakwas na wielkanocny żur najlepiej nastawić na kilka dni przed gotowaniem zupy, wtedy mamy pewność, że odpowiednio się zakisi i smak będzie idealny.

Korzystając z tego przepisu na wielkanocne śniadanie, ugotowaliśmy żurek według tego przepisu (klik).

Składniki na zakwas na żurek

  • 5 czubatych łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 600 ml wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego




Wykonanie

Do garnka wlać wodę, dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, odstawić do wystygnięcia.

Do słoika przelać wodę, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Całość przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką, odstawić na 3-5 dni.

Po tym czasie zakwas przelać przez gęste sito.

Zakwas na żurek można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce lub od razu użyć do przygotowania żurku.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Zakwas na żurek
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

REKLAMA