Zakwas na żurek
Jeszcze nie tak dawno kisiliśmy buraki na wigilijny barszcz czerwony, a tu już pora przygotować zakwas na żurek. Ugotowana na nim tradycyjna świąteczna zupa jest o wiele smaczniejsza od tej z torebki lub butelki. Jeżeli użyjemy mąki żytniej, możemy ugotować wyrazisty żurek, a jeśli mąki pszennej – można przygotować łagodniejszy w smaku barszcz biały. Zakwas na wielkanocny żur najlepiej nastawić na kilka dni przed gotowaniem zupy, wtedy mamy pewność, że odpowiednio się zakisi i smak będzie idealny.
Zakwas na żurek – składniki
- 5 czubatych łyżek mąki żytniej pełnoziarnistej
- 600 ml wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
|
Wykonanie
Do garnka wlać wodę, dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Zagotować, odstawić do wystygnięcia.
Do słoika przelać wodę, wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Całość przykryć lnianą lub bawełnianą ściereczką, odstawić na 3-5 dni.
Po tym czasie zakwas przelać przez gęste sito.
Zakwas na żurek można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce lub od razu użyć do przygotowania żurku.
|