Rolada z wołowiny

Kluski śląskie i rolada wołowa to tradycyjny niedzielny obiad na Śląsku. Tak jest w domu Mojego Bartka, tak też było u mojej Cioci mieszkającej w Zabrzu. Sama ten zestaw pamiętam z domu rodzinnego, zawsze był podawany na wyjątkowe okazje. Potrawa wymaga dużego nakładu czasu, jednak większość z niego to oczekiwanie na upieczenie się mięsa wołowego. Roladę wołową najlepiej więc przygotować dzień wcześniej, a potem tylko podgrzać i podać ją w towarzystwie klusek śląskich i modrej kapusty.
Rolada z wołowiny – składniki
- 800 g wołowiny
- 250 g boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- 2 ogórki kiszone
- 3 łyżki ostrej musztardy
- 750 ml wody lub bulionu wołowego
- 2 łyżki mąki pszennej
- pieprz i sól do smaku
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w poprzek włókien na grubość 1 cm. Włożyć je w folię i rozbić tłuczkiem na cienkie płaty. Oprószyć pieprzem z obu stron.
Cebulę obrać i pokroić na drobną kosteczkę. Tak samo pokroić boczek (wcześniej usuwając skórę) oraz ogórki kiszone. Wszystko wymieszać.
Każdy z płatów posmarować musztardą, na ich środku wyłożyć mieszankę boczku, cebuli i ogórków kiszonych.
Dwa brzegi mięsa założyć do środka, a następnie całość zwinąć od siebie do środka. Tak przygotowane rolady związać białym sznurkiem, aby się nie rozpadły podczas gotowania.
Na gorącym oleju obsmażyć rolady z każdej strony i przełożyć je do naczynia z grubym dnem, w którym będą duszone. Dodać wodę lub bulion wołowy, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, owoce jałowca.
Całość dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu około 2 godziny. Od czasu do czasu sprawdzić, czy jest wystarczająca ilość płynu i roladki nie przywierają do dna. W razie potrzeby dodać wodę.
|
Podobne przepisy
