Blok czekoladowy
Blok czekoladowy dla wielu jest wspomnieniem z dzieciństwa, ale my spróbowaliśmy jego smaku dopiero stosunkowo niedawno. U mnie nadzieniem z kakao i mleka w proszku przekładało się wafle, więc smak tego połączenia był mi dobrze znany. Nie przypuszczałam jednak, że w połączeniu z herbatnikami i bakaliami będzie on tak dobry. Z racji zbliżających się świąt wielkanocnych blok czekoladowy zrobiliśmy w formie do babki, a z części masy bez dodatków zrobiliśmy mleczne czekoladki. 🙂
Blok czekoladowy – składniki
- 2 1/2 szklanki mleka w proszku
- 200 g masła
- 4 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 100 g bakalii (np. rodzynki, żurawina, migdały, orzechy włoskie lub laskowe)
- 100 g herbatników
|
Wykonanie
Masło przełożyć do garnka, wsypać cukier oraz kakao, wlać mleko. Podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż masło i cukier się rozpuszczą, ale nie doprowadzić do wrzenia. Odstawić do przestygnięcia.
W tym czasie herbatniki posiekać nożem na mniejsze kawałki oraz przygotować ulubione bakalie.
Do garnka wsypywać partiami mleko w proszku, dobrze je wmieszać w masę kakaową. Na koniec wmieszać bakalie oraz kawałki herbatników.
Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przełożyć do niej masę, dobrze ją docisnąć do dna i brzegów, wyrównać jej powierzchnię. Blok czekoladowy wstawić na kilka godzin do lodówki.
|