Babka cytrynowa z polewą cytrynową
Babka cytrynowa z polewą cytrynową to nasze weekendowe ciasto do kawy. W tym roku większość naszych wypieków związanych z Wielkanocą ma cytrynowe nuty, dlatego też z chęcią sięgnęliśmy po przepis przesłany nam przez @evvkamarchevvka. Babka jest bardzo cytrynowa, podoba nam się także pomysł na polewę, która wsiąka w ciasto, nadając mu większej wilgoci, a na wierzchu zastyga, tworząc cytrynową skorupkę. Babka jest rewelacyjna, polecamy upiec ją nie tylko na święta. 🙂
Babka cytrynowa z polewą cytrynową – składniki
- 5 jajek wielkości L
- 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 1 szklanka cukru
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cytryna
- szczypta soli
Polewa cytrynowa:
- 1 duża cytryna
- 200 g cukru pudru
- 1 żółtko
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do wysypania formy
Wykonanie
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, wymieszać.
Do misy miksera włożyć masło, wsypać cukier, ucierać przez 10-15 minut na puszystą białą masę.
W tym czasie jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Żółtka dodawać pojedynczo do utartego masła, miksując na niewielkich obrotach.
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie partiami wsypywać do masy, w dalszym ciągu miksując na wolnych obrotach. Wlać sok ze skórką z cytryny, wymieszać.
Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka.
Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut (do suchego patyczka).
Polewa cytrynowa:
Pod koniec pieczenia babki przygotować polewę.
Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, wymieszać.
Do cukru pudru wlać żółtko, sok ze skórką z cytryny, miksować ok. 5 minut.
Babkę cytrynową wyjąć z piekarnika, wyłożyć na duży talerz i od razu polewać cytrynową polewą. Tak pozostawić na całą noc.
5 Komentarze
M&B
3 marca 2022 at 19:44
Wiele osób nam to pisze, ta babka jest rewelacyjna. 🙂
Wiki
3 marca 2022 at 18:07
Najlepsza babka, jaką robiłam. Teraz często piekę, nie tylko na święta.
Megi
4 kwietnia 2021 at 19:49
Niebo w ustach, palce lilac i aż słów brak taka pychotka 😋😋😋
Na pewno pomarańczowa wersja u Nas szybko zagości 💯
M&B
20 marca 2021 at 22:03
Ewa, babka jest przepyszna. Dla mnie bombowa jest ta cytrynowa powłoczka, a pod nią słodkie ciasto. 🙂 W planach była wersja pomarańczowa, ale owoców już zabrakło w domu. 🙂
Ewa
20 marca 2021 at 18:35
Cieszę się że smakował Wam nasz rodzinny przepis 😁 Bez tej babki nie ma u nas świat Wielkanocnych. Polecam także wersję pomarańczowa 🍊 pozdrawiam ✌️