Babka cytrynowa z polewą cytrynową

M&B
Babka cytrynowa z polewą cytrynową

Babka cytrynowa z polewą cytrynową to nasze weekendowe ciasto do kawy. W tym roku większość naszych wypieków związanych z Wielkanocą ma cytrynowe nuty, dlatego też z chęcią sięgnęliśmy po przepis przesłany nam przez @evvkamarchevvka. Babka jest bardzo cytrynowa, podoba nam się także pomysł na polewę, która wsiąka w ciasto, nadając mu większej wilgoci, a na wierzchu zastyga, tworząc cytrynową skorupkę. Babka jest rewelacyjna, polecamy upiec ją nie tylko na święta. 🙂

Babka cytrynowa z polewą cytrynową – składniki

  • 5 jajek wielkości L
  • 200 g masła (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cytryna
  • szczypta soli

Polewa cytrynowa:

  • 1 duża cytryna
  • 200 g cukru pudru
  • 1 żółtko

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy




Wykonanie

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, wymieszać.

Do misy miksera włożyć masło, wsypać cukier, ucierać przez 10-15 minut na puszystą białą masę.

W tym czasie jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.

Żółtka dodawać pojedynczo do utartego masła, miksując na niewielkich obrotach.

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, następnie partiami wsypywać do masy, w dalszym ciągu miksując na wolnych obrotach. Wlać sok ze skórką z cytryny, wymieszać.

Na koniec do ciasta delikatnie wmieszać ubite białka.

Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę, wyrównać jego powierzchnię. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem 45-50 minut (do suchego patyczka).

Polewa cytrynowa:

Pod koniec pieczenia babki przygotować polewę.

Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, wymieszać.

Do cukru pudru wlać żółtko, sok ze skórką z cytryny, miksować ok. 5 minut.

Babkę cytrynową wyjąć z piekarnika, wyłożyć na duży talerz i od razu polewać cytrynową polewą. Tak pozostawić na całą noc.




Babka cytrynowa z polewą cytrynową

Babka cytrynowa z polewą cytrynową

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Babka cytrynowa z polewą cytrynową
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 3 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

5 Komentarze

  • M&B

    3 marca 2022 at 19:44

    Wiele osób nam to pisze, ta babka jest rewelacyjna. 🙂

  • Wiki

    3 marca 2022 at 18:07

    Najlepsza babka, jaką robiłam. Teraz często piekę, nie tylko na święta.

  • Megi

    4 kwietnia 2021 at 19:49

    Niebo w ustach, palce lilac i aż słów brak taka pychotka 😋😋😋
    Na pewno pomarańczowa wersja u Nas szybko zagości 💯

  • M&B

    20 marca 2021 at 22:03

    Ewa, babka jest przepyszna. Dla mnie bombowa jest ta cytrynowa powłoczka, a pod nią słodkie ciasto. 🙂 W planach była wersja pomarańczowa, ale owoców już zabrakło w domu. 🙂

  • Ewa

    20 marca 2021 at 18:35

    Cieszę się że smakował Wam nasz rodzinny przepis 😁 Bez tej babki nie ma u nas świat Wielkanocnych. Polecam także wersję pomarańczowa 🍊 pozdrawiam ✌️

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis