Łosoś pieczony w folii z ziołami

Łosoś pieczony w folii z ziołami to pomysł na lekki obiad z pieczonym łososiem w roli głównej. Do łososia pieczonego w piekarniku z dodatkiem świeżej pietruszki, czosnku i bazylii przygotowaliśmy puree z pietruszki oraz lekką sałatkę z jarmużu. Palce lizać, taki obiadek chciałoby się jeść częściej nie patrząc na fakt, że łosoś jest tłustą rybą i jest kaloryczny. Jako fakt to równoważący można dodać, że łosoś to wspaniałe źródło wielonasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, a upieczenie go z dużą ilością natki pietruszki bogatej w witaminę C, powoduje, że ułatwione jest przyswajanie witaminy B12. Na tych mądrościach zaczerpniętych z Internetu skończymy i zaprosimy do zapoznania się z przepisem na łososia pieczonego w folii z ziołami. 🙂
Łosoś pieczony w folii z ziołami – składniki
- 500 g filetu z łososia
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 pęczka natki pietruszki
|
Wykonanie
Filet z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje.
Czosnek obrać, drobno posiekać.
Pietruszkę umyć, osuszyć, poszatkować.
Do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, wsypać suszoną bazylię, sól, pieprz, dobrze wymieszać. Dodać posiekany czosnek oraz natkę pietruszki, przemieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki łososia, otoczyć go z każdej strony marynatą, wstawić do lodówki na 30 minut.
Na blacie rozłożyć kawałek folii aluminiowej, na środku położyć mięso ryby, polać je marynatą, złożyć do środka górną i dolną część folii, boki zawinąć. W ten sam sposób przygotować każdy kawałek marynowanego łososia.
Przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC z termoobiegiem. Łosoś pieczony w folii z ziołami będzie gotowy po 20-25 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby.
|
Podobne przepisy
