Łosoś pieczony w folii z ziołami

M&B
Łosoś pieczony w folii z ziołami

Łosoś pieczony w folii z ziołami to pomysł na lekki obiad z pieczonym łososiem w roli głównej. Do łososia pieczonego w piekarniku z dodatkiem świeżej pietruszki, czosnku i bazylii przygotowaliśmy puree z pietruszki oraz lekką sałatkę z jarmużu. Palce lizać, taki obiadek chciałoby się jeść częściej nie patrząc na fakt, że łosoś jest tłustą rybą i jest kaloryczny. Jako fakt to równoważący można dodać, że łosoś to wspaniałe źródło wielonasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3, a upieczenie go z dużą ilością natki pietruszki bogatej w witaminę C, powoduje, że ułatwione jest przyswajanie witaminy B12. Na tych mądrościach zaczerpniętych z Internetu skończymy i zaprosimy do zapoznania się z przepisem na łososia pieczonego w folii z ziołami. 🙂

Łosoś pieczony w folii z ziołami – składniki

  • 500 g filetu z łososia
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki




Wykonanie

Filet z łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na porcje.

Czosnek obrać, drobno posiekać.

Pietruszkę umyć, osuszyć, poszatkować.

Do miseczki wlać oliwę, sok z cytryny, wsypać suszoną bazylię, sól, pieprz, dobrze wymieszać. Dodać posiekany czosnek oraz natkę pietruszki, przemieszać. Do tak przygotowanej marynaty włożyć kawałki łososia, otoczyć go z każdej strony marynatą, wstawić do lodówki na 30 minut.

Na blacie rozłożyć kawałek folii aluminiowej, na środku położyć mięso ryby, polać je marynatą, złożyć do środka górną i dolną część folii, boki zawinąć. W ten sam sposób przygotować każdy kawałek marynowanego łososia.

Przygotowaną rybę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC z termoobiegiem. Łosoś pieczony w folii z ziołami będzie gotowy po 20-25 minut, w zależności od wielkości kawałków ryby.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Łosoś pieczony w folii z ziołami
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis