Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Pierś indyka pieczona z chrzanem

Print Friendly, PDF & Email

pierś indyka pieczona z chrzanem

Pierś indyka pieczona z chrzanem to nasz świąteczny obiad, gdyż przed świętami wielkanocnymi kupiliśmy całego indyka z myślą o przygotowaniu pasztetu, rosołu i piersi na obiad. Pozostając w kręgu wiosennego święta, pierś z indyka upiekliśmy z chrzanem ze święconki. Mięso włożyliśmy do woreczka do pieczenia i wlaliśmy wino, aby było wilgotne i soczyste. Pierś indyka pieczona z chrzanem polana sosem była odpowiednią propozycją na obiad w Wielką Niedzielę.

Pierś indyka pieczona z chrzanem – składniki/span>

  • pierś indyka na kości (2 kg)
  • 50 g świeżego chrzanu
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • 1 średni por (biała część)
  • 1 łyżka ulubionych ziół (majeranek, oregano, bazylia)
  • sól, pieprz




Wykonanie

Chrzan obrać, pokroić w drobne słupki.

Por umyć, pokroić w krążki.

Pierś indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z każdej strony obficie natrzeć solą i pieprzem oraz ziołami. Obłożyć częścią chrzanu.

Do worka do pieczenia wsypać kawałki pora oraz resztę chrzanu, włożyć indyczą pierś (kością do dołu), wlać wino. Worek zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu, umieścić go na dużej blasze z piekarnika.

Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), wsunąć przygotowaną pierś, piec 2 godziny. Po tym czasie worek ostrożnie rozciąć i rozchylić, piec kolejne 10 minut, aby mięso się zrumieniło.

Upieczoną pierś z indyka wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego, ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika. Sos wraz z warzywami przelać do garnka, zblendować, chwilę pogotować, aby zgęstniał.

Pierś indyka pieczoną z chrzanem podawać z sosem i np. puree z ziemniaków.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Potrawa
Pierś indyka pieczona z chrzanem
Opublikowana

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *