Pierś indyka pieczona z chrzanem

Pierś indyka pieczona z chrzanem to nasz świąteczny obiad, gdyż przed świętami wielkanocnymi kupiliśmy całego indyka z myślą o przygotowaniu pasztetu, rosołu i piersi na obiad. Pozostając w kręgu wiosennego święta, pierś z indyka upiekliśmy z chrzanem ze święconki. Mięso włożyliśmy do woreczka do pieczenia i wlaliśmy wino, aby było wilgotne i soczyste. Pierś indyka pieczona z chrzanem polana sosem była odpowiednią propozycją na obiad w Wielką Niedzielę.
Pierś indyka pieczona z chrzanem – składniki
- pierś indyka na kości (2 kg)
- 50 g świeżego chrzanu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 średni por (biała część)
- 1 łyżka ulubionych ziół (majeranek, oregano, bazylia)
- sól, pieprz
Wykonanie
Chrzan obrać, pokroić w drobne słupki.
Por umyć, pokroić w krążki.
Pierś indyka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Z każdej strony obficie natrzeć solą i pieprzem oraz ziołami. Obłożyć częścią chrzanu.
Do worka do pieczenia wsypać kawałki pora oraz resztę chrzanu, włożyć indyczą pierś (kością do dołu), wlać wino. Worek zamknąć zgodnie z instrukcją na opakowaniu, umieścić go na dużej blasze z piekarnika.
Piekarnik rozgrzać do 180oC (z termoobiegiem), wsunąć przygotowaną pierś, piec 2 godziny. Po tym czasie worek ostrożnie rozciąć i rozchylić, piec kolejne 10 minut, aby mięso się zrumieniło.
Upieczoną pierś z indyka wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego, ponownie wstawić do wyłączonego piekarnika. Sos wraz z warzywami przelać do garnka, zblendować, chwilę pogotować, aby zgęstniał.
Pierś indyka pieczoną z chrzanem podawać z sosem i np. puree z ziemniaków.
Podobne przepisy
