Placek po góralsku

Wiosenna pogoda nas w tym roku nie rozpieszcza, może stąd u nas ochota na sycące i rozgrzewające dania na obiad. Placek po góralsku okazał się strzałem w dziesiątkę, w sobotę ugotowaliśmy do niego gulasz z łopatki wieprzowej, zaś w niedzielę wielkie, smaczne i chrupiące placki ziemniaczane. Dodatkiem, który sprawił, że placki ziemniaczane wraz z gulaszem nabrały zupełnie nowego smaku był biały ser wędzony, który odkryłam w sklepie z wędlinami. Jego zapach i smak od razu skojarzył mi się z górskimi oscypkami, stąd pomysł na nazwę tego dania.
Składniki na placek po góralsku
Gulasz:
- 1/2 kg mięsa wieprzowego (łopatka, karkówka)
- 100 g pieczarek
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 l rosołu
- 1 puszka pomidorów w kawałkach
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 50 g wędzonego białego sera
- 1 szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
Placki ziemniaczane:
- 1 kg dużych ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia mięsa
- olej do smażenia
Przygotowanie
Gulasz:
Gulasz do placka po góralski najlepiej jest przygotować dzień wcześniej.
Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w kostkę. Następnie każdy kawałek oprószyć solą i pieprzem, po czym obtoczyć w mące i partiami smażyć na rozgrzanym oleju, z każdej strony na złoto. Przełożyć do garnka o grubym dnie, wlać gorący rosół, po czym postawić na małym ogniu.
Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w grubą kostkę, czosnek posiekać. Wrzucić na patelnię po smażeniu mięsa, jeśli trzeba dolać trochę oleju. Smażyć do zeszklenia się cebuli.
Pieczarki opłukać, pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię z cebulą i smażyć, aż odparuje z nich woda. Całość przełożyć do garnka z mięsem, wrzucić ziele angielskie oraz liść laurowy, wlać pomidory z puszki. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu przemieszać. Następnie dodać chili, sproszkowaną paprykę i dusić aż mięso będzie miękkie, a sos zgęstniej. Na koniec wsypać starty na drobnej tarce ser wędzony, przemieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placki ziemniaczane:
Ziemniaki i cebulę obrać, zetrzeć na tarce (część ziemniaków na małych oczkach, część na dużych oczkach). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę, jajko, wymieszać z mlekiem, aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zlać nadmiar wytworzonego płynu.
Na gorącą patelnię z olejem wylać masę ziemniaczaną i rozprowadzić ją po całej jej powierzchni, smażyć, aż góra się zetnie, a dół zrobi się złocisty. Ostrożnie przewrócić na drugą stronę np. przykrywając placek dużym talerzem, odwracając patelnię, a następnie zsuwając go z powrotem na nią. Smażyć, aż ziemniaczany placek zrobi się złocisty, przełożyć na duży talerz.
Wykonanie
Placki po góralsku podawać, nakładając na połowę placka ziemniaczanego gorący gulasz i przykrywając go drugą połową. Można dodatkowo posypać go odrobiną startego wędzonego sera i nałożyć na niego łyżeczkę kwaśnej śmietany.
Podobne przepisy
