Rosół

Rosół to chyba najbardziej rodzinna ze wszystkich zup. W naszych domach najczęściej podawana w niedzielę, kiedy to przy stole spotyka się cała rodzina. Tak było u mnie – po przyjściu z kościoła wszyscy zasiadaliśmy do stołu, a Babcia lub Mama przynosiły wazę gorącego domowego rosołu i podawały go ze zrobionym przez siebie makaronem. Jako singielka nie gotowałam drobiowego rosołu, teraz z Moim Bartkiem często go robimy, w końcu jesteśmy Małą Rodziną. 🙂
Rosół – składniki
- 1 kurczak o wadze 1,5-2 kg
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 korzeń pietruszki, kawałek selera i kawałek pora)
- 3 liście laurowe
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 5 ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka jałowca
- 1 gałązka lubczyku
- 1 natka pietruszki
- woda
- sól
|
Przygotowanie
Marchewki, pietruszkę i kawałek selera umyć, obrać i opłukać pod bieżącą wodą. Por przekroić wzdłuż i umyć. Warzywa korzeniowe pokroić w grube słupki lub plastry.
Kurczaka umyć, podzielić na porcje – skrzydełka, korpus, uda, podudzia, szyję, piersi. Te ostatnie odłożyć do wykorzystania w innym daniu, pozostałe części włożyć do dużego garnka i zalać zimną wodą.
Gotować do momentu zawrzenia wody, zostawić jeszcze ok. 10 minut na ogniu. W tym czasie wytrącą się tzw. szumowiny. Aby się ich pozbyć, wylać całą wodę, umyć garnek i mięso (ostrożnie, bo jest już gorące). Następnie ponownie włożyć mięso do garnka, zalać zimną wodą, dać warzywa oraz przyprawy.
Rosół gotować pod uchyloną przykrywką na małym ogniu przez 1,5-2 godziny. Ważne jest, żeby rosół „bulgotał”, a nie wrzał.
|
Podobne przepisy
