Tartaletki z białą czekoladą i truskawkami

W zamrażarce mieliśmy zamrożonych kilka tartaletek, z których przygotowaliśmy bardzo prosty biało-czerwony deser. Kruche ciasto wypełniliśmy kremem z białej czekolady i ozdobiliśmy kawałkami świeżych truskawek, to wystarczyło, aby otrzymać smaczny deser, którym można się cieszyć po obiedzie.
Tartaletki z białą czekoladą i truskawkami – składniki
Ciasto:
- 200 g mąki
- 100 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki zimnej wody
- 1 szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g białej czekolady
- 300 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%)
- 150 g truskawek
|
Przygotowanie
Ciasto:
Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki.
Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować, przełożyć do foremek na tartaletki i ponakłuwać widelcem.
Wstawić do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec z termoobiegiem 10-15 minut – do zezłocenia. Po upieczeniu pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Nadzienie:
Czekoladę połamać, umieścić w garnku, wlać 150 ml kremówki. Podgrzewać na małym ogniu do połączenia się składników, nie gotować. Odstawić do wystygnięcia.
Resztę schłodzonej śmietany kremówki ubić mikserem, dodać ją do czekoladowej mieszaniny, delikatnie wmieszać.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plastry.
Wykonanie
Na każdą tartaletkę wyłożyć nadzienie z białej czekolady, na nim ułożyć cząstki truskawek.
|
Podobne przepisy
