Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem

Ponieważ jeszcze sporadycznie wychodzimy na zakupy na bazarek, podczas ostatniej sobotniej wizyty celowo wybraliśmy największą główkę młodej kapusty, jaka była dostępna na stoisku. Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem została zrobiona z 1/3 tej główki, a i tak mieliśmy z tej części kilka obiadów. Młoda kapusta na ciepło jest tak smaczna, że wcale nie przeszkadzał nam fakt, że bigos z młodej kapusty jedliśmy w poprzednim tygodniu. Kto wie, czy młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem nie pojawi się niebawem kolejny raz na naszym stole. 🙂
Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem – składniki
- 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg)
- 300 g wędzonego boczku
- 300 g kiełbasy
- 1 duża cebula
- 1 pęczek koperku
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Młodą kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać ją, przekroić na pół, wyciąć głąba i poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać do połowy wysokości wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek.
Z boczku odciąć skórę, pokroić go w dużą kostkę. Wrzucić na suchą patelnię, smażyć do wytopienia się tłuszczu.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do smażącego się boczku.
Kiełbasę pokroić w kostkę, przesypać na patelnię, smażyć kilka minut.
Garnek z kapustą postawić na kuchence, gotować 10 minut, po czym dodać podsmażone składniki, posolić popieprzyć. Gotować kolejne 10 minut, po czym garnek zdjąć z ognia, wsypać opłukany i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Można podawać ją z pieczywem, młodymi ziemniakami lub jako samodzielne danie.
|
Podobne przepisy





