Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem

M&B
Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem

Ponieważ jeszcze sporadycznie wychodzimy na zakupy na bazarek, podczas ostatniej sobotniej wizyty celowo wybraliśmy największą główkę młodej kapusty, jaka była dostępna na stoisku. Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem została zrobiona z 1/3 tej główki, a i tak mieliśmy z tej części kilka obiadów. Młoda kapusta na ciepło jest tak smaczna, że wcale nie przeszkadzał nam fakt, że bigos z młodej kapusty jedliśmy w poprzednim tygodniu. Kto wie, czy młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem nie pojawi się niebawem kolejny raz na naszym stole. 🙂

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem – składniki

  • 1 główka młodej kapusty (ok. 1 kg)
  • 300 g wędzonego boczku
  • 300 g kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 1 pęczek koperku
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz do smaku




Wykonanie

Młodą kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać ją, przekroić na pół, wyciąć głąba i poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać do połowy wysokości wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek.

Z boczku odciąć skórę, pokroić go w dużą kostkę. Wrzucić na suchą patelnię, smażyć do wytopienia się tłuszczu.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę, dodać do smażącego się boczku.

Kiełbasę pokroić w kostkę, przesypać na patelnię, smażyć kilka minut.

Garnek z kapustą postawić na kuchence, gotować 10 minut, po czym dodać podsmażone składniki, posolić popieprzyć. Gotować kolejne 10 minut, po czym garnek zdjąć z ognia, wsypać opłukany i posiekany koperek. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu. Można podawać ją z pieczywem, młodymi ziemniakami lub jako samodzielne danie.




Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Młoda kapusta z kiełbasą i boczkiem
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis