Sałatka z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym
Z związku z awarią aparatu fotograficznego, mamy teraz troszkę czasu, aby nadrobić zaległości w przepisach. Jednym z nich jest sałatka z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym, która została zjedzona już w listopadzie, ale nie mieliśmy czasu, aby wrzucić ją na bloga. Pod koniec zimy nie można już kupić świeżego mięsa gęsi, jednak dostępne jest mrożone, więc przepis wrzucimy teraz. Tym, którzy lubią gęsinę radzimy dodać przepis na sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym do ulubionych i sięgnąć po niego już teraz lub jesienią. 🙂
Sałatka z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym – składniki/span>
- pieczone mięso z gęsi
- 1 opakowanie mixu sałat
- 1 opakowanie świeżego szpinaku
- 1 średni granat
Sos musztardowo-miodowy:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki miodu
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz do smaku
|
Przygotowanie
Sos musztardowo-miodowy:
W miseczce wymieszać miód, musztardę oraz sok z cytryny. Dodać oliwę z oliwek, energicznie wymieszać. Sos doprawić do smaku solą oraz mielonym pieprzem.
Wykonanie
Liście sałat oraz szpinak wyłożyć na talerz, położyć na nich porwane mięso pieczonej gęsi. Całość udekorować pestkami granatu oraz polać sosem.
Sałatkę z gęsiną i sosem musztardowo-miodowym podawać jako samodzielne danie.
|