Gulasz z dzika z wędzonym boczkiem
Już od dawna mieliśmy w planach zrobienie gulaszu z dzika z wędzonym boczkiem oraz ogórkami kiszonymi, a czekaliśmy jedynie na pojawienie się dziczyzny w sklepach. Dopiero w zeszłym tygodniu Bartkowi udało się zdobyć to mięso, więc w wolny dłuższy weekend zabraliśmy się za gotowanie. Robiąc dania z takiego rarytasu jakim jest dziczyzna, warto dobrać do niej dobrej jakości pozostałe składniki, które swoimi walorami smakowymi sprawią, że danie będzie pełne smaków i aromatów.
Gulasz z dzika z wędzonym boczkiem – składniki
- 600 g mięsa gulaszowego z dzika
- 400 g wędzonego boczku
- 250 g mrożonych borowików
- 3 suszone borowiki
- 2 duże kiszone ogórki
- 1 duża cebula
- 1 duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 l wody
- 3 liście laurowe
- 1 łyżka mąki pszennej
- olej do smażenia
Marynata do mięsa z dzika:
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 1 łyżeczka tymianku
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 4 owoce jałowca
- 4 ziela angielskie
- 1 płaska łyżeczka soli himalajskiej
|
Wykonanie
Z mięsa z dzika na gulasz wyciąć błony, pokroić na mniejsze kawałki. Mięso przełożyć do miski.
W moździerzu rozgnieść kolorowy pieprz, owoce jałowca oraz ziele angielskie. Wsypać je do mięsa, dodać cząber, rozmaryn, tymianek i łyżeczkę soli, wymieszać. Wlać wino, ponownie przemieszać, mięso lekko docisnąć do dna, aby było zanurzone w winie. Naczynie przykryć folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia mięso wyjąć z lodówki na godzinę przed rozpoczęciem gotowania gulaszu.
W tym czasie boczek pokroić w dużą kostkę, przesypać na suchą patelnię i smażyć na średnim ogniu, aż się zezłoci.
Obie cebule oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę, dorzucić do smażącego się boczku, zeszklić. Całość przełożyć do garnka, w którym będzie gotowany gulasz.
Dziczyznę wyjąć z zalewy, którą należy zachować. Kawałki mięsa osuszyć papierowym ręcznikiem i obtoczyć w łyżce mąki pszennej. Usmażyć na tej samej patelni, na której był boczek, w razie potrzeby dolać trochę oleju. Mięso przełożyć do garnka, a na patelnię wlać marynatę oraz szklankę wody, chwilę pogotować, aby zebrać smaki, przelać do przesmażonych składników.
Garnek postawić na ogniu, wsypać mrożone borowiki, wlać 3 szklanki wody, dodać liście laurowe oraz pokruszone suszone borowiki. Doprowadzić do wrzenia, gotować pod przykryciem na małym ogniu 90 minut.
Ogórki pokroić w kostkę, dodać do gulaszu, gotować jeszcze 30 minut.
Gulasz z dzika z wędzonym boczkiem doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Można podawać od razu po przygotowaniu, ale najlepiej smakuje następnego dnia.
|