Pączki z piekarnika

M&B
pączki z piekarnika

Pomysł na pączki z piekarnika zwrócił naszą uwagę już w poprzednim roku, ale nie byliśmy do końca do niego przekonani, bo wypieki te wyglądały jak drożdżówki. Wraz z nadejściem tegorocznego karnawału wzięliśmy byka za rogi i zamiast smażyć pączki w gorącym smalcu, włożyliśmy je do piekarnika. Z ciekawością zaglądaliśmy przez szybkę i z radością obserwowaliśmy, jak drożdżowe pączusie pięknie rosną i nabierają rumieńców. A już po pierwszym kęsie przekonaliśmy się, że to jednak nie drożdżówki, ale mniej kaloryczne, pyszne, lekkie i puszyste pączki z piekarnika.

Składniki na pączki z piekarnika

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (8g)

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek gęstego dżemu lub powideł śliwkowych
  • kilka łyżek mleka do posmarowania pączków
  • mąka do podsypania




Wykonanie

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mleko podgrzać w garnku do ok. 30oC. Wkruszyć świeże drożdże, wsypać łyżkę cukru, mieszać do rozpuszczenia się drożdży. Następnie wsypać 2 łyżki mąki, rozmieszać, przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia – rozczyn powinien podwoić swoją objętość.

Żółtka i jajko wraz z resztą cukru oraz cukrem wanilinowym ubić na puszystą, białą masę.

Masło rozpuścić, odstawić do przestygnięcia. Pomarańczę sparzyć, zetrzeć skórkę.

Do dużej miski przesiać resztę mąki, wlać rozczyn, dodać masę jajeczną, wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 15-20 minut, powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Dodać roztopione masło, skórkę z pomarańczy i ekstrakt waniliowy, zagniatać do połączenia się składników. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, krótko zagnieść, następnie rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm. Szklanką wykrawać kółka, na ich środek kłaść łyżeczkę dżemu lub powideł, brzegi zlepić tak jak pierogi, po czym zlepić je razem do środka, tworząc kulki. Wkładać je do papilotek do muffinek, tak aby łączenie było na dole. Tak przygotowane pączki układać na dużej blasze z piekarnika, zachowując między nimi odstępy. Przykryć bawełnianą ściereczką, odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 170oC (z termoobiegiem). Wyrośnięte pączki posmarować mlekiem, blachę wsunąć do piekarnika, piec 15 minut. Wyjąć, odstawić do wystygnięcia.

Pączki z piekarnika ozdobić pomarańczowym lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku ze świeżej pomarańczy, posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.




pączki z piekarnika

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Pączki z piekarnika
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

2 Komentarze

  • M&B

    28 stycznia 2019 at 10:14

    Witaj Izo. 🙂 Bardzo polecamy pączki z piekarnika, smakują naprawdę genialnie. 🙂

  • iza

    27 stycznia 2019 at 21:20

    pysznie wyglądają; takich z piekarnika jeszcze nie robiłam

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis