Gnocchi

Gnocchi przykuły naszą uwagę dawno temu, gdy jeden z sieciowych sklepów prowadził akcję włoskiego tygodnia. Kupiliśmy wtedy paczuszkę i bardzo nam zasmakowały, dlatego też postanowiliśmy, że kiedyś zrobimy je sami. Te małe włoskie kluseczki są doskonałym dodatkiem do mięs i surówek, a wykonanie jest bardzo proste – wystarczy połączyć ugotowane ziemniaki, mąkę i jajko oraz doprawić solą i pieprzem. W kolejnym kroku wystarczy nadać gnocchi odpowiednią wielkość i kształt oraz zrobić wgłębienia widelcem i pyszne kluseczki mogą lądować w gorącej wodzie. Polecamy. 🙂
Gnocchi ziemniaczane – składniki
- 1/2 kg ziemniaków
- 2/3 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli i pieprzu
|
Przygotowanie
Ziemniaki ugotować w łupinkach w osolonej wodzie, odlać. Jeszcze ciepłe obrać ze skórki, zgnieść w prasce do ziemniaków lub tłuczkiem do ziemniaków.
Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, szybko wymieszać. Formować długie, cienkie wałki, pokroić je na dwucentymetrowe kawałki, każdy lekko spłaszczyć i zrobić wgłębienia widelcem.
W dużym garnku zagotować osoloną wodę, na wrzątek wrzucać partiami gnocchi. Wyjmować zaraz po wypłynięciu.
|
Podobne przepisy

2 Komentarze
M&B
11 listopada 2016 at 23:15
Kasiu, zwykła mąka. Dodatek takiej ilości mąki ziemniaczanej uczyniłby z gnocchi kluski śląskie. 🙂 😉
Kasia
11 listopada 2016 at 21:16
zwykla maka czy maka ziemniaczana? 🙂