Krokiety z kapustą i pieczarkami

Mimo że niektóre dania są proste i raczej dość zwyczajne, kojarzą się nam z ważnymi, rodzinnymi świętami. Tak jest w przypadku krokietów z kapustą i pieczarkami, które są u nas jedną z potraw wigilijnych, a przez cały pozostały rok pojawiają się bardzo rzadko. Zawsze trochę odstraszała mnie wizja pękających przy zwijaniu naleśników, ale pozostawiam je na godzinę, żeby całkowicie ostygły oraz stały się bardziej elastyczne, i można je układać, poprawiać, a one cały czas pozostają całe. Krokiety z kapustą i pieczarkami są idealne do barszczu czerwonego.
Krokiety z kapustą i pieczarkami – składniki
Naleśniki:
- 250 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 300 ml wody
- 1/4 płaskiej łyżeczki soli
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- olej do smażenia
Nadzienie:
- 1/2 kg kiszonej kapusty
- 1/2 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- 2 jajka do obtoczenia
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie
Naleśniki:
Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.
Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, wodę, żółtko i sól. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.
Porcje ciasta rozlać na całą powierzchnię mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, smażyć na dużym ogniu kilkadziesiąt sekund, odwrócić i po kolejnych 20-30 sekundach przełożyć na talerz.
Naleśniki odstawić do wystygnięcia.
Nadzienie:
Jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, należy ją najpierw wypłukać.
Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Dobrze odcedzić.
Cebulę obrać, pokroić na kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu do zeszklenia.
Pieczarki umyć i obrać lub tylko umyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, smażyć, aż pieczarki zrobią się brązowe.
Odcedzoną kiszoną kapustę wymieszać z pieczarkami i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku.
Wykonanie
Na środek naleśnika wyłożyć nadzienie w kształcie prostokąta (krótszy bok na dole i na górze), zgiąć do środka oba boki, tak żeby się stykały, następnie kilkucentymetrowy dół także zagiąć do środka i całość złożyć dwukrotnie, tworząc krokiet.
W głębokim talerzu roztrzepać jajka, w drugim wysypać bułkę tartą, każdy krokiet obtoczyć w jajku i bułce.
Krokiety z kapustą i pieczarkami smażyć na patelni na małym ogniu do uzyskania z każdej strony złocistego koloru.
Z podanych składników wychodzi 12-14 krokietów.
Podobne przepisy






1 Komentarze
Ola
29 listopada 2015 at 01:45
wieki takich nie jadłam!