Krokiety z kapustą i pieczarkami

M&B
Krokiety z kapustą i pieczarkami

Mimo że niektóre dania są proste i raczej dość zwyczajne, kojarzą się nam z ważnymi, rodzinnymi świętami. Tak jest w przypadku krokietów z kapustą i pieczarkami, które są u nas jedną z potraw wigilijnych, a przez cały pozostały rok pojawiają się bardzo rzadko. Zawsze trochę odstraszała mnie wizja pękających przy zwijaniu naleśników, ale pozostawiam je na godzinę, żeby całkowicie ostygły oraz stały się bardziej elastyczne, i można je układać, poprawiać, a one cały czas pozostają całe. Krokiety z kapustą i pieczarkami są idealne do barszczu czerwonego.

Krokiety z kapustą i pieczarkami – składniki

Naleśniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 1/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • szczypta proszku do pieczenia
  • olej do smażenia

Nadzienie:

Dodatkowo:

  • 2 jajka do obtoczenia
  • bułka tarta
  • olej do smażenia




Przygotowanie

Naleśniki:

Żółtko oddzielić od białka. Białko ubić na puszystą pianę.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać mleko, wodę, żółtko i sól. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą.

Porcje ciasta rozlać na całą powierzchnię mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, smażyć na dużym ogniu kilkadziesiąt sekund, odwrócić i po kolejnych 20-30 sekundach przełożyć na talerz.

Naleśniki odstawić do wystygnięcia.

Nadzienie:

Jeżeli kapusta jest mocno kwaśna, należy ją najpierw wypłukać.

Kapustę drobno posiekać, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości. Dobrze odcedzić.

Cebulę obrać, pokroić na kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć na małym ogniu do zeszklenia.

Pieczarki umyć i obrać lub tylko umyć, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, smażyć, aż pieczarki zrobią się brązowe.

Odcedzoną kiszoną kapustę wymieszać z pieczarkami i cebulą, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Wykonanie

Na środek naleśnika wyłożyć nadzienie w kształcie prostokąta (krótszy bok na dole i na górze), zgiąć do środka oba boki, tak żeby się stykały, następnie kilkucentymetrowy dół także zagiąć do środka i całość złożyć dwukrotnie, tworząc krokiet.

W głębokim talerzu roztrzepać jajka, w drugim wysypać bułkę tartą, każdy krokiet obtoczyć w jajku i bułce.

Krokiety z kapustą i pieczarkami smażyć na patelni na małym ogniu do uzyskania z każdej strony złocistego koloru.

Z podanych składników wychodzi 12-14 krokietów.




Krokiety z kapustą i pieczarkami

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Autor
Opublikowane

1 Komentarze

  • Ola

    29 listopada 2015 at 01:45

    wieki takich nie jadłam!

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis