Jajka nadziewane pastą z tuńczyka

Późno zaczynamy w tym roku publikowanie przepisów na Wielkanoc, ale lista potraw została już sporządzona, a większość produktów zakupiona. Na początek wybraliśmy przepis na proste i smaczne jajka nadziewane pastą z tuńczyka. Choć danie to jest proste do zrobienia, to nam jego przygotowanie zajęło ponad dwie godziny. A wszystko przez jajka, które gotowaliśmy aż trzy razy, bo w wielu z nich żółtko nie było na środku jajka, co na zdjęciach nie wyglądałoby tak dobrze. Spośród kilkunastu ugotowanych sztuk udało się nam wybrać kilka, które wypełnione pastą z tuńczyka apetycznie prezentują się na talerzu. 🙂
Jajka nadziewane pastą z tuńczyka – składniki
- 6 jajek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo do podania:
- kilka listków sałaty
- drobny szczypiorek
Wykonanie
Jajka ugotować na twardo. Następnie odcedzić, zalać zimną wodą, pozostawić do wystygnięcia. Obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka i przełożyć je do miseczki.
Do żółtek dodać odsączonego z zalewy tuńczyka, majonez, wędzoną paprykę. Rozdrobnić widelcem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką, włożyć do lodówki na 15 minut.
Na talerzu, na którym będą podawane jajka nadziewane pastą z tuńczyka, rozłożyć listki sałaty, które z pewnością jeszcze bardziej podkreślą wiosenny charakter świąt. Na nich ułożyć połówki jajek, po czym wypełnić je, wyciskając masę z rękawa, i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Podobne przepisy






2 Komentarze
M&B
15 marca 2021 at 23:04
My także, choć za każdym razem staramy się wymyśleć inną pastę do ich faszerowania. 🙂
iza
15 marca 2021 at 08:46
bardzo lubię takie jajka