Wiosenna sałatka makaronowa
Wiosenna sałatka makaronowa kusi kolorami i smakami. Jej świeże składniki przybyły wprost z bazarku i o tej porze roku mają lepszy smak od warzyw dostępnych do tej pory. Ta propozycja jest szybka do przygotowania, co jest jej wielką zaletą, bardzo ładnie prezentuje się na talerzu i oczywiście wybornie smakuje. Można powiedzieć, że podajemy zdrowie na talerzu. 🙂
Wiosenna sałatka makaronowa – składniki
- 150 g makaronu (np. kokardki, świderki)
- 100 g salami
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, przelać zimną wodą, pozostawić na sitku do odkapania i ostygnięcia.
Salami pokroić na mniejsze kawałki wg upodobania.
Rzodkiewki umyć, pokroić w cienkie plasterki.
Szczypiorek i natkę umyć, drobno posiekać.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski, dodać ocet i oliwę, wymieszać, pozostawić na kilkanaście minut, aby smaki się przegryzły. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
|
1 Komentarze
Kasia Tapenda
10 maja 2016 at 00:31
Pycha. Coś takiego chodzi za mną 😀
pozdrawiam serdecznie Kasia