Kotlety z kaszy gryczanej
Kotlety gryczane z dodatkiem marchewki są dobrym pomysłem na nowy sposób podania tej kaszy. Staje się ona delikatniejsza w smaku i lepiej się komponuje z pozostałymi składnikami obiadu. Przygotowanie kotlecików jest równie proste jak w przypadku kotletów mielonych, więc warto czasem poświecić kilka minut więcej, aby nie podać zwyczajnie ugotowanej kaszy gryczanej.
Kotlety z kaszy gryczanej – składniki
- 100 g kaszy gryczanej niepalonej
- 2 jajka
- 1 mała marchewka
- 8-10 łyżek bułki tartej
- 1 pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
|
Przygotowanie
Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie, przepłukać, odstawić na sicie do odkapania i wystygnięcia.
Marchewkę obrać, umyć, zetrzeć na tarce o małych oczkach.
Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać.
Do miski wsypać kaszę gryczaną, marchewkę, pietruszkę, bułkę tartą, wbić jajka, dokładnie wymieszać. Formować małe kotlety – w razie potrzeby można dodać odrobinę wody lub bułkę tartą.
Gryczane kotlety przełożyć na patelnię z lekko nagrzanym olejem. Smażyć z każdej strony po 3-4 minuty, później jeszcze kilka chwil, aby uzyskać złoty kolor z obu stron.
|