Ciasto czekoladowe na białkach
W karnawałowym czasie pieczenia pączków zostawało nam sporo białek, na spożytkowanie których wymyślaliśmy coraz to nowe sposoby. Jednym z nich jest czekoladowe ciasto na białkach, które było sporym sukcesem kulinarnym. Jednak awaria aparatu pokrzyżowała nam plany zamieszczenia przepisu na blogu, więc z kolejnych białek zrobiliśmy nowe ciasto, które połączyliśmy z kawową pianką. Lekkie czekoladowe ciasto na białkach dobrze komponowało się z puszystą, delikatną kawową masą.
Ciasto czekoladowe na białkach – składniki
Czekoladowe ciasto:
- 8 białek
- 250 g mąki pszennej
- 180 g cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szczypty soli
Kawowa pianka:
- 660 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 2 czubate łyżki zmielonej kawy
- 250 ml wody
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki cukru
Kawowy poncz:
- 125 ml zaparzonej kawy
- 2 łyżki wódki
Dodatkowo:
- 2-3 kostki gorzkiej czekolady
- 1 łyżeczka zmielonej kawy
|
Przygotowanie
Czekoladowe ciasto:
Mąkę pszenną, cukier, kakao, mleko, olej oraz proszek do pieczenia zmiksować na średnich obrotach do połączenia się składników.
Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, następnie delikatnie wmieszać je w czekoladową masę.
Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (25/30cm), wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC (z termoobiegiem). Piec 40-45 minut, do suchego patyczka.
Ciasto czekoladowe na białkach po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia.
Kawowa pianka:
Zmieloną kawę zalać gorącą wodą, odstawić do zaparzenia się, następnie przelać przez papierowy filtr, aby pozbyć się fusów.
Połowę kawy posłodzić, wsypać żelatynę, dokładnie ją rozpuścić i pozostawić do lekkiego stężenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dwie łyżki śmietany wymieszać z tężejącą kawą, następnie tę mieszankę delikatnie wmieszać w kremówkę.
Kawowy poncz:
Do pozostałych 125 ml zaparzonej kawy dodać alkohol.
Wykonanie
Ciasto czekoladowe na białkach nasączyć kawowym ponczem, wyłożyć na nie kawową piankę. Wierzch posypać startą czekoladą i kawą ziarnistą. Wstawić do lodówki.
|
1 Komentarze
gin
24 kwietnia 2017 at 17:18
O mniam, musiało smakować wyjątkowo pysznie 🙂