Sałatka Waldorf

M&B
Sałatka Waldorf

Surówka z selera na dobre dołączyła do naszego jadłospisu, teraz wypróbowaliśmy jej nieco inną wersję – sałatkę Waldorf. Przygotowanie jej jest bardziej czasochłonne, ale dzięki pokrojeniu selera i jabłek w słupki bardzo przyjemnie się ją chrupie. Może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i lekkim posiłkiem. Sałątka Waldorf bardzo dobrze sprawdzi się także podczas grillowania – nasza Rodzina powinna się więc przygotować, że i w tym roku przyjdziemy z selerem w miseczce. 😉

Sałatka Waldorf – składniki

  • 300 g selera korzeniowego
  • 300 g jabłek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 4 łyżki kremówki
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 szczypty soli




Przygotowanie

Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie słupki, wymieszać z sokiem z cytryny.

Seler obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki, przełożyć do jabłek.

Do warzyw wsypać rodzynki i grubo posiekane orzechy.

Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej majonez i sól, wymieszać. Następie połączyć z pozostałymi składnikami.

Sałatkę można dodatkowo ozdobić dużymi kawałkami orzechów i rodzynkami.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Sałatka Waldorf
Autor
Opublikowane

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis