Sałatka Waldorf
Surówka z selera na dobre dołączyła do naszego jadłospisu, teraz wypróbowaliśmy jej nieco inną wersję – sałatkę Waldorf. Przygotowanie jej jest bardziej czasochłonne, ale dzięki pokrojeniu selera i jabłek w słupki bardzo przyjemnie się ją chrupie. Może być zarówno dodatkiem do obiadu, jak i lekkim posiłkiem. Sałątka Waldorf bardzo dobrze sprawdzi się także podczas grillowania – nasza Rodzina powinna się więc przygotować, że i w tym roku przyjdziemy z selerem w miseczce. 😉
Sałatka Waldorf – składniki
- 300 g selera korzeniowego
- 300 g jabłek
- sok z 1/2 cytryny
- 1 garść rodzynek
- 1 garść orzechów włoskich
- 4 łyżki kremówki
- 4 łyżki majonezu
- 2 szczypty soli
Przygotowanie
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie słupki, wymieszać z sokiem z cytryny.
Seler obrać, umyć, pokroić w cienkie słupki, przełożyć do jabłek.
Do warzyw wsypać rodzynki i grubo posiekane orzechy.
Kremówkę ubić na sztywno, dodać do niej majonez i sól, wymieszać. Następie połączyć z pozostałymi składnikami.
Sałatkę można dodatkowo ozdobić dużymi kawałkami orzechów i rodzynkami.