Pączki ziemniaczane
Pączki ziemniaczane, mimo że są na świeżych drożdżach, należą do szybkich i prostych w przygotowaniu. Takich nie spotyka się w sklepach i może nieco dziwić fakt, że robi się je z ziemniaków, ale możemy zapewnić, że w smaku są równie dobre i nie ma się wrażenia, że je się smażone kopytka. W tym roku zrobiliśmy je dwukrotnie, za pierwszym razem nadziewając pączki marmoladą, za drugim razem usmażone pączki ziemniaczane przekrawaliśmy na pół i wypełnialiśmy bitą śmietaną lub masą kajmakową.
Pączki ziemniaczane – składniki
- 500 g ziemniaków
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 125 g masła
- 1 cukier wanilinowy (8 g)
- 2 łyżki wódki
Dodatkowo:
- smalec do smażenia (ok. 1 kg)
|
Wykonanie
Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie. Pognieść tłuczkiem do ziemniaków lub przecisnąć przez praskę, dodać pokrojone na kawałki masło, dokładnie wymieszać do uzyskania kremowej konsystencji. Do jeszcze ciepłych ziemniaków wmieszać pokruszone drożdże. Przestudzić.
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, białą masę, dodać ją do ziemniaków, wlać wódkę i wsypać przesianą mąkę. Całość dokładnie wymieszać drewnianą łyżką, odstawić na 5 minut.
Na blat oprószony mąką wyłożyć część ciasta, rozwałkować je na grubość 1 cm. Szklanką wykrawać koła, przykryć je czystą ściereczką.
W dużym i płaskim garnku powoli rozgrzać smalec do temperatury 180oC. Partiami wkładać wycięte pączki, smażyć je z każdej strony (ok. 1-2 minuty) do zrumienienia. Wyjąć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem.
Pączki ziemniaczane można nadziać powidłami, posypać cukrem pudrem lub polukrować.
|
2 Komentarze
Kaha
17 lutego 2020 at 20:47
Dość często je robimy. Szybkie i łatwe, a do tego smaczne.
Maria
28 kwietnia 2017 at 13:40
Mniam…