Babka marmurkowa na białkach

M&B
babka marmurkowa na białkach

Babka marmurkowa na białkach jest propozycją przepisu dla tych, którzy zastanawiają się co zrobić z białek? To pytanie może pojawiać się dość często, gdy w okresie karnawału lub wielkanocnym zostaje nam sporo białek po domowych wypiekach. Na naszym blogu prezentujemy kolejny przepis na ciasto na białkach, tym razem jest to dwukolorowa babka czekoladowo-waniliowa. Jest ona prosta do wykonania, szybka i oszczędna, a smakiem i konsystencją nie różni się od tradycyjnych babek ucieranych.

Babka marmurkowa na białkach – składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka białek (z 7-8 jajek wielkości L)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo:

  • margaryna do wysmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy




Wykonanie

Masło powoli rozpuścić na małym ogniu, przestudzić.

Białka przelać do dużego naczynia, w którym będą ubijane. Dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Gdy białka zostaną ubite na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż będą miały gęstą, lśniącą i gładką konsystencję. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać przestudzone masło, dodać ekstrakt waniliowy. Ręcznie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, najlepiej zrobić to w 3-4 turach, starając się jak najmniej mieszać, aby nie zniszczyć napowietrzenia piany.

Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3/4 przygotowanego ciasta wylać do formy, resztę połączyć z kakao i wylać na białe ciasto. W cieście zanurzać widelec lub nóż i delikatnie poruszać wzdłuż formy, aby powstały wzory.

Babkę na białkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec przez 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone i jeśli po jego wyjęciu jest on suchy, wyjąć wypiek z piekarnika. Wyłożyć na papier do pieczenia, pozostawić do wystygnięcia.

Babkę marmurkową na białkach ozdobić lukrem.




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Babka marmurkowa na białkach
Opublikowane
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

4 Komentarze

  • M&B

    30 grudnia 2021 at 20:00

    Super, że wypiek się udał i smakował. 🙂

  • Magda

    25 grudnia 2021 at 21:59

    Wyszła bardzo ładna i smaczna. Jedynie mi wyszlo jej zbyt mało w dyzej keksówce, szybko sie skończyła.

  • M&B

    6 lutego 2021 at 22:53

    Aniu, bardzo nas cieszy Twój pozytywny komentarz. Cieszymy się, że przepis Ci się spodobał, a sama babka na białkach smakowała. 🙂

  • Anna

    6 lutego 2021 at 17:19

    Fantastyczna babka wilgotna smaczna i bez mączki ziemniaczanej i oleju z pożytkiem dla zostających białek po innych przepisach. Dziękuję za ten przepis i polecam 🙂

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis