Babka marmurkowa na białkach

Babka marmurkowa na białkach jest propozycją przepisu dla tych, którzy zastanawiają się co zrobić z białek? To pytanie może pojawiać się dość często, gdy w okresie karnawału lub wielkanocnym zostaje nam sporo białek po domowych wypiekach. Na naszym blogu prezentujemy kolejny przepis na ciasto na białkach, tym razem jest to dwukolorowa babka czekoladowo-waniliowa. Jest ona prosta do wykonania, szybka i oszczędna, a smakiem i konsystencją nie różni się od tradycyjnych babek ucieranych.
Babka marmurkowa na białkach – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka białek (z 7-8 jajek wielkości L)
- 3/4 szklanki cukru
- 200 g masła
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 1/2 łyżki kakao
- 1 szczypta soli
Dodatkowo:
- margaryna do wysmarowania formy
- bułka tarta do posypania formy
|
Wykonanie
Masło powoli rozpuścić na małym ogniu, przestudzić.
Białka przelać do dużego naczynia, w którym będą ubijane. Dodać szczyptę soli i rozpocząć ubijanie. Gdy białka zostaną ubite na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż będą miały gęstą, lśniącą i gładką konsystencję. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wlewać przestudzone masło, dodać ekstrakt waniliowy. Ręcznie wmieszać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, najlepiej zrobić to w 3-4 turach, starając się jak najmniej mieszać, aby nie zniszczyć napowietrzenia piany.
Formę na babkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. 3/4 przygotowanego ciasta wylać do formy, resztę połączyć z kakao i wylać na białe ciasto. W cieście zanurzać widelec lub nóż i delikatnie poruszać wzdłuż formy, aby powstały wzory.
Babkę na białkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC, piec przez 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone i jeśli po jego wyjęciu jest on suchy, wyjąć wypiek z piekarnika. Wyłożyć na papier do pieczenia, pozostawić do wystygnięcia.
Babkę marmurkową na białkach ozdobić lukrem.
|
Podobne przepisy






4 Komentarze
M&B
30 grudnia 2021 at 20:00
Super, że wypiek się udał i smakował. 🙂
Magda
25 grudnia 2021 at 21:59
Wyszła bardzo ładna i smaczna. Jedynie mi wyszlo jej zbyt mało w dyzej keksówce, szybko sie skończyła.
M&B
6 lutego 2021 at 22:53
Aniu, bardzo nas cieszy Twój pozytywny komentarz. Cieszymy się, że przepis Ci się spodobał, a sama babka na białkach smakowała. 🙂
Anna
6 lutego 2021 at 17:19
Fantastyczna babka wilgotna smaczna i bez mączki ziemniaczanej i oleju z pożytkiem dla zostających białek po innych przepisach. Dziękuję za ten przepis i polecam 🙂