Brownie z czereśniami

Przepis na brownie z czereśniami rozpoczniemy od wspomnień sprzed wielu lat, kiedy na działce rosła czereśnia, która każdego roku dawała soczyste i słodkie owoce. Niestety po powodzi w 1997 roku drzewo uschło, a każde nowe posadzone na jego miejsce znajdowało „amatora cudzej własności”, więc od tamtego czasu byliśmy zdani na owoce nabywane w sklepie. Dzisiejsze czereśnie kupione na bazarku dodaliśmy do naszego ulubionego ciasta – brownie, które zyskało dzięki temu słodką, owocową nutkę.
Brownie z czereśniami – składniki
- 150 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 4 jajka (wielkości L)
- 150 g cukru
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 250 g czereśni
|
Wykonanie
Czereśnie opłukać, przekroić każdą na pół lub na mniejsze kawałki, usunąć pestki.
Do garnka włożyć mało oraz połamaną gorzką czekoladę, postawić na mały ogień. Podgrzewać do rozpuszczenia się i połączenia składników, od czasu do czasu przemieszać – nie gotować. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Jajka z cukrem ubijać 10-15 minut do uzyskanie puszystej, białej masy. Stopniowo wlewać wystudzoną czekoladę z masłem, cały czas miksując.
Do mieszaniny wsypywać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao, dokładnie miksując, żeby całość dobrze się połączyła.
Na koniec wmieszać owoce i przełożyć do małej blachy (ok. 20 na 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC, piec z termoobiegiem ok. 35 minut – do suchego patyczka.
Brownie z czereśniami po upieczeniu pozostawić w lekko uchylonym piekarniku.
|
Podobne przepisy
