Puree dyniowe

Dynię do ciast i deserów najlepiej dodawać w postaci puree z dyni. Idealnie do tego nadaje się Hokkaido, która jest zbita, aromatyczna i nawet na surowo ma przyjemny smak. Puree dyniowe można przygotować z niej na dwa sposoby – gotując ją z dodatkiem wody lub piekąc w piekarniku. Pierwszy sposób jest szybki, ale wymaga naszej aktywności i nadzoru, a drugi trwa dłużej, jednak pieczenie zwalnia nas od stania przy kuchence.
Puree dyniowe – składniki
- 300 g miąższu z dyni (najlepiej Hokkaido)
- 100 ml wody
|
Wykonanie
Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki, obrać ze skóry, usunąć pestki i miękki środek, pokroić na małą kostkę, odważyć 300 g.
Do garnka wlać wodę, wsypać dynię, przykryć pokrywką i dusić kilkanaście minut na małym ogniu – w trakcie kilka razy przemieszać.
Gdy dynia będzie miękka, zdjąć pokrywkę, odparować wodę, odstawić i dokładnie pognieść lub zmiksować blenderem. Jeżeli puree jest bardzo wilgotne, należy postawić je z powrotem na ogień i pozbyć się nadmiaru wody, w przeciwnym razie ciasto, do którego je dodamy, może być zbyt rozmoczone i nie wyrośnie.
Sposób drugi – pieczone puree
Puree dyniowe – składniki
- 350 g dyni ze skórą (najlepiej Hokkaido)
Wykonanie
Dynię umyć, pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i miękki środek, włożyć do żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika, piec w temperaturze 180oC 30-40 minut – aż dynia zrobi się miękka.
Po upieczeniu pozostawić do przestygnięcia, odkroić skórkę, dokładnie pognieść lub zblendować.
Puree dyniowe przygotowane oboma sposobami dodaje się do ciast i deserów dopiero po ostudzeniu. Można je również włożyć do foliowych woreczków i zamrozić lub zapasteryzować w słoiczkach.
|
Podobne przepisy
