Bigos myśliwski
Od dawna mieliśmy smak na bigos, a pojawienie się dziczyzny w sklepach zmobilizowało nas do kupienia wszystkich niezbędnych składników i przygotowania bigosu myśliwskiego. Mięso z dzika i jelenia nadaje potrawie bardziej wyraźnego smaku i odświętnego charakteru, dlatego sporą część bigosu zamroziliśmy z myślą o Bożym Narodzeniu. Bigos myśliwski na świątecznym stole będzie kolejną okazją do zapoznania angielskiej części Rodziny z polską tradycją i smakami polskich świąt.
Bigos myśliwski – składniki
- 2 kg kiszonej kapusty
- 400 g mięsa na gulasz z dzika
- 400 g mięsa na gulasz z jelenia
- 500 g wołowiny
- 500 g kiełbasy
- 500 g boczku wędzonego surowego
- 25 g suszonych grzybów
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 2 duże cebule
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 ziarenka jałowca
- 10 ziarenek pieprzu
- 1 łyżeczka kminku
- sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
- olej do smażenia
Wykonanie
Grzyby dokładnie opłukać, zalać szklanką zimnej wody i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia grzyby pokroić, wodę zachować.
Kapustę kiszoną pokroić, wrzucić do dużego garnka, dodać grzyby wraz z wodą z ich namaczania oraz wszystkie przyprawy. Wstawić na średni ogień, gotować pod przykryciem 60 minut, od czasu do czasu kapustę przemieszać.
W tym czasie mięso z dzika, jelenia oraz wołowe pokroić w kostkę, obsmażać partiami na bardzo gorącym oleju, aby pozamykać włókna. Kiełbasę i boczek również pokroić w kostkę, zrumienić na patelni.
Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
Wszystkie smażone składniki dodać do gotującej się kapusty, wlać 2-3 szklanki wody, przemieszać, i przykryć przykrywką. Gotować na małym ogniu 1,5-2 godziny, od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec gotowania do bigosu myśliwskiego dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.