Bigos myśliwski

M&B
Bigos myśliwski

Od dawna mieliśmy smak na bigos, a pojawienie się dziczyzny w sklepach zmobilizowało nas do kupienia wszystkich niezbędnych składników i przygotowania bigosu myśliwskiego. Mięso z dzika i jelenia nadaje potrawie bardziej wyraźnego smaku i odświętnego charakteru, dlatego sporą część bigosu zamroziliśmy z myślą o Bożym Narodzeniu. Bigos myśliwski na świątecznym stole będzie kolejną okazją do zapoznania angielskiej części Rodziny z polską tradycją i smakami polskich świąt.

Bigos myśliwski – składniki

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 400 g mięsa na gulasz z dzika
  • 400 g mięsa na gulasz z jelenia
  • 500 g wołowiny
  • 500 g kiełbasy
  • 500 g boczku wędzonego surowego
  • 25 g suszonych grzybów
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka jałowca
  • 10 ziarenek pieprzu
  • 1 łyżeczka kminku
  • sól, pieprz do smaku

Dodatkowo:

  • olej do smażenia



Wykonanie

Grzyby dokładnie opłukać, zalać szklanką zimnej wody i odstawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do namoczenia. Następnego dnia grzyby pokroić, wodę zachować.

Kapustę kiszoną pokroić, wrzucić do dużego garnka, dodać grzyby wraz z wodą z ich namaczania oraz wszystkie przyprawy. Wstawić na średni ogień, gotować pod przykryciem 60 minut, od czasu do czasu kapustę przemieszać.

W tym czasie mięso z dzika, jelenia oraz wołowe pokroić w kostkę, obsmażać partiami na bardzo gorącym oleju, aby pozamykać włókna. Kiełbasę i boczek również pokroić w kostkę, zrumienić na patelni.

Cebule obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

Wszystkie smażone składniki dodać do gotującej się kapusty, wlać 2-3 szklanki wody, przemieszać, i przykryć przykrywką. Gotować na małym ogniu 1,5-2 godziny, od czasu do czasu przemieszać. Pod koniec gotowania do bigosu myśliwskiego dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem.

bigos myśliwski




Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Bigos myśliwski
Autor
Opublikowane
Średnia ocen
51star1star1star1star1star Based on 2 Review(s)
UDOSTĘPNIJ TEN PRZEPIS

Podziel się swoją opinią o tym przepisie

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Poprzedni przepis Następny przepis