Niecodziennik Pary to blog kulinarny prowadzony przez parę - Martę i Bartka. Zawiera przepisy na codzienne i niecodzienne dania.

Gęś pieczona z młodymi ziemniakami

Print Friendly, PDF & Email

Gęś pieczona z młodymi ziemniakami

Jeszcze z czasów przedświątecznych zakupów została nam w zamrażarce gęś. Pewnego dnia stwierdziliśmy, że nadeszła na nią pora i z piekarnika wyszła gęś pieczona z młodymi ziemniakami. Na pochwałę zasługuje przygotowana przez nas mieszkanka przypraw, którą natarliśmy gęś. Pieczona gęś owsiana po upieczeniu była aromatyczna, a skórka dobrze wytopiona, chrupiąca i wyrazista w smaku. Musimy dodać, że w duchu zero waste z tej jednej gęsi otrzymaliśmy nie tylko pyszne mięso, ale także smalec, a z kości ugotowaliśmy bogaty w smaku rosół.

Gęś pieczona z młodymi ziemniakami – składniki

  • 1 gęś owsiana (ok. 3,5 kg)
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżeczki soli różowej himalajskiej
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 4 gałązki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki chili
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej




Wykonanie

Mrożoną gęś przełożyć do lodówki na dwa dni przed pieczeniem.

Jeżeli gęś jest z podrobami, wyjąć je ze środka, a gęś umyć. Usunąć nadmiar tłuszczu – można go wytopić podczas pieczenia gęsi w osobnym naczyniu żaroodpornym.

W miseczce wymieszać pieprz cytrynowy, sól, majeranek, listki świeżego tymianku, wędzoną paprykę, paprykę chili oraz gałkę muszkatołową.

W środku i na zewnątrz gęś dobrze natrzeć mieszanką wcześniej przygotowanych przypraw. Górny i dolny otwór spiąć wykałaczkami, a nogi oraz skrzydła związać nicią kuchenną.

Młodą gęś owsianą ułożyć na blasze piersią do dołu, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC (z termoobiegiem), piec 30 minut. Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, zlać wytopiony tłuszcz, a tuszkę gęsi odwrócić na drugą stronę. Wstawić ponownie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160oC, piec ok. 3 godziny. W tym czasie kilka razy gęś polać wytopionym tłuszczem, a jego nadmiar zlewać, pozostawiając na dnie jego niewielką ilość.

Na 1,5 godziny przed końcem pieczenia na blachę wrzucić wyszorowane młode ziemniaki.

Gęś pieczoną z młodymi ziemniakami po upieczeniu pokroić na porcje, podawać z ulubioną wiosenną surówką.




Gęś pieczona z młodymi ziemniakami

Gęś pieczona z młodymi ziemniakami

Oceń nasze danie. Dziękujemy. :-)
recipe image
Przepis
Gęś pieczona z młodymi ziemniakami
Autor
Opublikowane

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *