Baba ghanoush
Baba ghanoush przygotowana samodzielnie w domu to efekt naszej wyprawy do Łodzi i przepysznej kolacji zjedzonej w libańskiej restauracji. Jeśli lubicie pasty do kanapek, słonych przekąsek lub surowych warzyw, baba ghanoush z pewnością przypadnie Wam do gustu. Zrobienie tej pasty z bakłażanów jest łatwe i szybkie. Najwięcej czasu zajmuje opiekanie bakłażanów, tak aby ich skórka zrobiła się czarna. Ponieważ nie mamy kuchenki gazowej, nad którą powinniśmy opalić na czarno bakłażany, skorzystaliśmy z piekarnika, w którym w wysokiej temperaturze je upiekliśmy. Aby uzyskać nieco dymny posmak, dodatkowo skórkę przypiekliśmy później palnikiem do creme brulee, to wszystko sprawiło, że mogliśmy zajadać się tą pyszną pastą baba ghanoush.
Składniki na baba ghanoush
- 2 bakłażany
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty tahini
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- sól do smaku
Dodatkowo:
- oliwa
- natka pietruszki lub kolendry
|
Wykonanie
Piekarnik rozgrzać do 220oC (z termoobiegiem).
Bakłażany umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, ponakłuwać widelcem z każdej strony.
Na dużej blasze z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia, na nim położyć całe bakłażany. Blachę włożyć do piekarnika, piec 40-50 minut, aż bakłażan zrobi się miękki, a skóra sczernieje (w czasie pieczenia kilka razy odwrócić warzywa). Po upieczeniu bakłażany wyjąć wraz z blachą, pozostawić do przestygnięcia, po czym przekroić je na pół i łyżką wydrążyć miąższ, a skórki wyrzucić.
Do misy melaksera włożyć miąższ bakłażanów, dodać obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini oraz sok z cytryny i zmielony kumin. Zblendować, doprawić do smaku solą i ewentualnie sokiem z cytryny lub tahini.
Baba ghanoush wstawić do lodówki na kilka godzin, przed podaniem polać oliwą i posypać posiekaną natką pietruszki lub kolendry.
|