Tort leśny mech

Tort leśny mech z pomarańczowym kremem mascarpone idealnie wpisze się nie tylko w atmosferę świąt Bożego Narodzenia, ale także sprawdzi się jako tort urodzinowy. W naszej wersji do dobrze znanej masy z mascarpone dodaliśmy sok i skórkę startą z pomarańczy, aby w ten sposób nawiązać do grudniowego, świątecznego czasu. Skoro wymyśliliśmy sobie tort na święta, to i nie zważając na nieco więcej pracy, ozdobiliśmy go kremowymi gwiazdkami. Naszym zdaniem święta mogłyby już się zacząć. 🙂
Tort leśny mech – składniki
Szpinakowe ciasto:
- 250 g świeżego szpinaku
- sok z 1 cytryny
- 4 jajka wielkości L
- 200 g cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 1 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
Krem pomarańczowy z mascarpone:
- 660 ml śmietany kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
- 500 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
- 2 pomarańcze
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka żelatyny
Poncz do nasączenia ciasta:
- 1 pomarańcza
- 100 ml wody
Dodatkowo:
- owoce do dekoracji (np. granat, porzeczki, jagody, maliny, borówki)
Przygotowanie
Szpinakowe ciasto:
Umyty szpinak przełożyć do miski, wlać sok z cytryny, zblendować.
W naczyniu wymieszać mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
Jajka ubić z cukrem na puszystą, białą masę. Miksując na najniższych obrotach, wlewać stopniowo olej, następnie dodawać po łyżce szpinaku.
Do szpinakowej masy wsypywać partiami wymieszane mąki z dodatkami, delikatnie mieszając drewnianą łyżką, aby nie powstały grudki, a masa nie opadła.
Ciasto przelać na tortownicę (26 cm) z dnem wyłożonym papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160oC. Piec z termoobiegiem 50-60 minut – do suchego patyczka.
Ciasto ze szpinakiem po upieczeniu pozostawić jeszcze na 10 minut w lekko uchylonym piekarniku, po czym wyjąć i zostawić do całkowitego wystygnięcia. Z brzegów zimnego ciasta zeskrobać ciemniejszą warstwę, następnie pokroić je na 3 blaty.
Krem pomarańczowy z mascarpone:
Pomarańcze sparzyć, zetrzeć z nich skórkę, a z miąższu wycisnąć sok do garnka. Wsypać cukier, dodać startą skórkę, gotować na małym ogniu 10 minut. Odstawić do lekkiego przestygnięcia, po czym dodać żelatynę i mieszać do jej rozpuszczenia się. Pozostawić do wystygnięcia.
Gdy sok z żelatyną jest już zimny i zaczyna powoli gęstnieć, wlać do misy miksera kremówkę i dodać mascarpone. Ubijać, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Na koniec wmieszać do niej tężejącą galaretkę z soku pomarańczowego.
Porcję kremu włożyć do rękawa cukierniczego z dużą tylką (np. gwiazdką), włożyć do lodówki.
Poncz do nasączenia ciasta:
Z pomarańczy wycisnąć sok, wymieszać z przegotowaną i wystudzoną wodą.
Wykonanie
Pierwszy ze szpinakowych blatów położyć na paterze i nasączyć go ponczem. Na brzegi ciasta wycisnąć gwiazdki, zużywając połowę kremu z rękawa, na środek wyłożyć krem z misy do wysokości gwiazdek. Położyć drugi blat, nasączyć go ponczem, tak samo wycisnąć z rękawa resztę kremu, a środek wypełnić kremem z misy. Na koniec tort przykryć ostatnim blatem (odwróconym wierzchem do dołu), nasączyć go, ozdobić kremem oraz owocami.
Tort leśny mech wstawić na całą noc do lodówki.
Podobne przepisy





