Szakszuka ze szparagami

Szakszuka ze szparagami to nasz śniadaniowy hit tegorocznego przełomu wiosny i lata. Robimy ją bardzo często na śniadania lub kolacje, tym bardziej, że obecnie ceny pomidorów pozytywnie zaskakują. Do zrobienia dobrej szakszuki niezbędne są również jajka od szczęśliwej kury, a użyte przyprawy zmieniamy w zależności od tego, jaka z nich wpadnie nam w ręce. 😉 Szakszukę lubimy doprawiać wędzoną papryką, chili, świeżym tymiankiem lub rozmarynem, więc każdy z Was szakszukę ze szparagami może doprawić według swoich kulinarnych upodobań. 🙂
Szakszuka ze szparagami – składniki
- 500 g pomidorów
- 1 pęczek zielonych szparagów (500 g)
- 4 jajka
- 100 g boczku w cienkich plasterkach
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól, pieprz do smaku
|
Wykonanie
Szparagi obrać, zaczynając kilka centymetrów poniżej główki, odciąć zdrewniałą końcówkę. Opłukać, osuszyć.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki.
Na suchej patelni wyłożyć plastry boczku, na średnim ogniu usmażyć je z obu stron na złoty kolor. Przełożyć na talerzyk. Na patelnię włożyć szparagi, podsmażać 5 minut, po czym odłożyć na talerzyk.
Na tę samą patelnię wsypać pokrojone pomidory, dodać oregano i bazylię, gotować na dużym ogniu, aż nadmiar wody odparuje i powstanie gęsty pomidorowy sos. W tym czasie szparagi przekroić na pół, część z główką zachować, resztę pokroić na kawałki. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać cząstki szparagów i wymieszać. W pomidorowym sosie robić łyżką wgłębienia i wlewać w nie jajka. Na wierzchu rozłożyć odłożone szparagi z główkami oraz boczek, przykryć przykrywką, trzymać na średnim ogniu, aż białko się zetnie, wtedy szakszuka ze szparagami jest gotowa do podania.
|
Podobne przepisy
