Sernik na zimno z galaretką z truskawek
Panujące od kilku dni upały zniechęcają do długiego przesiadywania w kuchni. W taką pogodę sprawdzą się chłodniki oraz wszelkiego rodzaju ciasta na zimno. Najlepsze są te z owocami sezonowymi, u nas tym razem prosty sernik na zimno z galaretką z truskawek. Nie ma nic przyjemniejszego po powrocie z pracy jak porcja pysznego sernika na zimno z serków homogenizowanych z truskawkową galaretką z kubkiem zimnej kawy z porcją lodów waniliowych. Podwójne jedzeniowe smaczne chłodzenie zapewnione. 🙂
Składniki na sernik na zimno z galaretką z truskawek
Herbatnikowy spód:
- 150 g herbatników maślanych
- 75 g masła
Masa z serków homogenizowanych:
- 4 waniliowe serki homogenizowane (500 g)
- 250 ml schłodzonej śmietanki kremówki (30%)
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 200 g truskawek
Galaretka z truskawek:
- 500 g truskawek
- 1 galaretka truskawkowa
- 1 łyżka żelatyny
- 1-2 łyżki cukru (do smaku)
Wykonanie
Herbatnikowy spód:
Masło rozpuścić w mikrofalówce.
Herbatniki połamać, wrzucić do malaksera, zmielić. Wlać rozpuszczone masło i ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć ranty. Wsypać herbatniki, równomiernie je rozłożyć i docisnąć dłonią do dna. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Masa z serków homogenizowanych:
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać, aby się rozpuściła. Odstawić do wystygnięcia.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić na mniejsze kawałki.
Śmietanę kremówkę wlać do misy robota kuchennego, ubić na sztywno. Dodać serki homogenizowane, krótko wymieszać. 2-3 łyżki tej masy wmieszać w żelatynę, następnie tę mieszaninę powoli wlewać do kremówki z serkami, miksując na najniższych obrotach.
Niewielką część masy z serków homogenizowanych wylać na spód z herbatników, ułożyć na niej kawałki truskawek. Na owoce wylać resztę masy, wyrównać jej powierzchnię, po czym wstawić do lodówki na 60 minut.
Galaretka z truskawek:
Żelatynę oraz truskawkową galaretkę w proszku zalać 250 ml gorącej wody, wymieszać do ich rozpuszczenia się. Odstawić do wystygnięcia.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, zblendować. Wsypać cukier, wlać przestudzoną galaretkę, wymieszać. Masę wylać na sernik z serków homogenizowanych.
Sernik na zimno z galaretką z truskawek wstawić do lodówki na kilka godzin, żeby masy dobrze stężały.