Perliczka pieczona z cytryną
Tydzień temu w towarzystwie młodych ziemniaczków i młodej kapusty na stół wjechała perliczka pieczona z cytryną. Mięso perliczki było idealnie upieczone, miękkie i soczyste, dzięki temu, że przed włożeniem jej do piekarnika nasmarowaliśmy ją oliwą i obłożyliśmy plastrami boczku. To nasz sprawdzony sposób na pieczenie tego wymagającego ptactwa.
Perliczka pieczona z cytryną – składniki
- 1 perliczka (ok. 1,5 kg)
- 1/2 cytryny
- 150 g boczku w cienkich plasterkach
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziarenka jałowca
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
|
Wykonanie
W moździerzu rozetrzeć ziarenka jałowca z drobno posiekanym czosnkiem. Wymieszać z oliwą.
Perliczkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Wewnątrz i na zewnątrz natrzeć solą i pieprzem oraz oliwą z czosnkiem i jałowcem. Do środka włożyć pół sparzonej i wyszorowanej cytryny. Wykałaczkami spiąć skórę, aby zamknąć górny i dolny otwór. Nogi oraz skrzydła związać kuchennym sznurkiem. Tak przygotowaną perliczkę przełożyć do naczynia żaroodpornego piersią do góry, następnie przykryć ją plastrami boczku.
Piekarnik rozgrzać do 170oC (z termoobiegiem), na najniższym poziomie umieścić naczynie z perliczką, piec z termoobiegiem 110 minut. W trakcie pieczenia mięso perliczki polewać wytworzonym sosem.
Perliczkę pieczoną z cytryną wyjąć z piekarnika i odstawić, aby mięso odpoczęło, a w tym czasie z wytopionego tłuszczu przygotować sos.
|